Οι αναλογικές μελέτες των επικουρικών θα παραδοθούν έως τις 17 Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Οι αναλογικές μελέτες των επικουρικών θα παραδοθούν έως τις 17 Οκτωβρίου.

Ειδήσεις – Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Οι αναλογικές μελέτες των επικουρικών θα παραδοθούν έως τις 17 Οκτωβρίου

EΩΣ τις 17 Οκτωβρίου αναμένεται γίνει η παράδοση των αναλογικών μελετών για την οικονομική κατάσταση και βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο παρατείνεται για έναν μήνα ακόμη η αγωνία περίπου 730.000 συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης, καθώς από τα αποτελέσματα των μελετών θα εξαρτηθεί το ποσοστό μείωσης των συντάξεων, αλλά και οι περαιτέρω συγχωνεύσεις των φορέων αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα φτάσουν το 40% από την 1η Ιανουαρίου 2012, καθώς το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά άνω των 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τα ταμειακά ανοίγματα. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έρχεται και στις επικουρικές συντάξεις η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ, η οποία θα αρχίσει να παρακρατείται κλιμακωτά (από 3% έως 10%) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Ελλειμματικά ταμεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρόσφατου κοινωνικού προϋπολογισμού, στον τομέα των επικουρικών – πρόνοιας σημαντικά ελλείμματα παρουσιάζουν πολλοί από τους κλάδους που εντάχθηκαν υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), όπως ο τομέας επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ΟΤΕ (30,9 εκατ. ευρώ), ο αντίστοιχος τομέας των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ, της ΕΤΒΑ, ο τομέας πρόνοιας των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας καθώς και της πρώην Ιονικής Λαϊκής. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι τομείς πρόνοιας του προσωπικού του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των εργαζόμενων σε ΟΛΘ και ΟΥΘ, των αστυνομικών, των πυροσβεστών αλλά και όσων εργάζονται στον ιππόδρομο.

Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ. Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Aλλο ένα ελλειμματικό Ταμείο, το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση στο ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρησης των ιδιωτικών υπαλλήλων, των τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ, καθώς και το ΤΑΝΜΠΥ (ναυτικών πρακτόρων).

Το Ταμείο Υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν από τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 28 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com