Με διαδικασίες-εξπρές η στήριξη στην Ελλάδ

Print Friendly, PDF & Email

Με διαδικασίες-εξπρές η στήριξη στην Ελλάδα.

Ειδήσεις – Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Με διαδικασίες-εξπρές η στήριξη στην Ελλάδα

TO κλίμα πανικού που κυριαρχεί στις αγορές έχει θορυβήσει για τα καλά τις Βρυξέλλες, οι οποίες έσπευσαν και χθες να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αβέβαιο προς το παρόν αποτέλεσμα. Ο επίτροπος Ολι Ρεν (Oικονομικές και Nομισματικές Yποθέσεις) αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του και να επιστρέψει άρον – άρον στη βελγική πρωτεύουσα για να διαβεβαιώσει από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) εργάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Η ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της συμφωνίας είναι «θέμα εβδομάδων και όχι μηνών» και δεν απομένει στη συνέχεια παρά η επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια, είπε ο επίτροπος, ο οποίος έβγαλε από τα κοινοτικά συρτάρια ακόμη και την έκδοση ευρωομολόγων…

«Εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών, με τη συνδρομή των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το EFSF, εργάζονται ημέρα και νύχτα για την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου», δήλωσε ο Φινλανδός επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή. Την επιτάχυνση της εφαρμογής της συμφωνίας για την Ελλάδα, με την ελπίδα ότι θα ηρεμήσουν οι αγορές, ζήτησε επειγόντως και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο, ενώ προχθές απηύθυνε για το θέμα αυτό έκκληση προς τους ηγέτες των «17» ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Φινλανδός επίτροπος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τις αγορές ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου αποτελεί «ξεχωριστή περίπτωση» και δεν πρόκειται να επαναληφθεί για άλλο κράτος – μέλος της ευρωζώνης. Εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την αγορά δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική πραγματικότητα και εξέφρασε τη λύπη του για τις αρνητικές επιπτώσεις των συζητήσεων σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν πέρασε, επίσης, απαρατήρητη η δήλωση του Ολι Ρεν για τα ευρωομόλογα. Αναφερόμενος στο επίμαχο αυτό θέμα, που δεν συγκινεί καθόλου το Βερολίνο, ο επίτροπος είπε ότι το φθινόπωρο θα δοθεί στη δημοσιότητα από την Επιτροπή έκθεση σκοπιμότητας για μία ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγων. Η στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η Επιτροπή για το θέμα των ευρωομολόγων είναι κάτι περισσότερο από επιφυλακτική. Βασικός λόγος είναι οι αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την έκδοση ευρωομολόγων. Ενώπιον των σφοδρών επιθέσεων των αγορών, όμως, και του κινδύνου μετάδοσης του ελληνικού ιού σε Ιταλία και Ισπανία, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει την προώθηση του μέτρου. Αλλωστε θα έχει ως σύμμαχο τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ολι Ρεν ρωτήθηκε και για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης. Απάντησε ότι η Κύπρος έχει μεγάλο τραπεζικό τομέα σε σύγκριση με την οικονομία της χώρας, ο οποίος θα επηρεαστεί από τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, κάτι που έχει προβλεφθεί. Και πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012 και να επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις, όπως π.χ. στο συνταξιοδοτικό σύστημα. «Τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσω με τον νέο υπουργό οικονομίας της Κύπρου», είπε ο Ολι Ρεν.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 11 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com