Επαναπροσδιορίζεται το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, ενεργοποιούνται οι κάμερες.

Print Friendly, PDF & Email

Επαναπροσδιορίζεται το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, ενεργοποιούνται οι κάμερες.

Ειδήσεις – Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Επαναπροσδιορίζεται το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, ενεργοποιούνται οι κάμερες

ΣTON «εκσυγχρονισμό» της έννοιας του «συνέρχεσθαι» με κατάργηση του διατάγματος που ρύθμιζε έως σήμερα το ατομικό δικαίωμα των δημόσιων συγκεντρώσεων προχωρεί η κυβέρνηση, με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας από μικρές ομάδες και να μην περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, αλλά με στόχο να μπει τέλος στα εκτεταμένα επεισόδια και στη «νέκρωση» της πρωτεύουσας κάθε φορά που υπάρχει διαδήλωση, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την καθιέρωση αστικής ευθύνης για τους διοργανωτές και ότι «δεν έχουμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε διαμαρτυρία των πολιτών».

Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των φαινομένων βίας, το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρεί άμεσα στην εγκατάσταση μέσων βιντεοσκόπησης πάνω στα περιπολικά οχήματα και τις μηχανές των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα στοιχεία των καμερών θα αξιοποιούνται για τον εντοπισμό εγκληματιών, κυρίως εκεί που υπάρχουν αποδεικτικές δυσχέρειες. Στόχος του μέτρου αυτού είναι αφενός να προστατευθεί η Ελληνική Αστυνομία από κακοπροαίρετες καταγγελίες και αφετέρου για την προστασία από φαινόμενα αστυνομικής βίας. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι:

• Σύντομα θα λειτουργήσει το γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

• Eπανεξετάζεται ο κανονισμός αστυνόμευσης, που θα προχωρήσει ενδοϋπηρεσιακά στην ΕΛΑΣ. Επανεξετάζονται επίσης οι τακτικές ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και τα επιχειρησιακά σχέδια.

• Προωθείται η διαφοροποίηση των κανόνων εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας με «διάκριση της πρωτογενούς βίας και της παραγώγου βίας», διότι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι των έκνομων ενεργειών.

• H διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές υποχρεώνει το αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων.

• Mελετάται μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ενστόλων.

• Aποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις.

• Κριτήρια διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ενσωματωθούν στον κώδικα δεοντολογίας των σωμάτων ασφαλείας, ενώ θα αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μετανάστευση και τον ρατσισμό.

• Λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα.

• Συγκροτείται άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στο διαδίκτυο που «πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους, χωρίς να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης. Πρέπει όμως να διευρυνθούν τα αδικήματα που θα επιτρέπουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών».

• Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, «η πολιτική βία τροφοδοτείται από εκπομπές στα ΜΜΕ και άμεσα ξεκινά διάλογος με όλους τους συντελεστές των ΜΜΕ για το θέμα αυτό και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΡ».

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com