Kατασχέσεις από το Δημόσιο εις χείρας τρίτων για οφειλές.

Print Friendly, PDF & Email

Kατασχέσεις από το Δημόσιο εις χείρας τρίτων για οφειλές.

Ειδήσεις – Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Kατασχέσεις από το Δημόσιο εις χείρας τρίτων για οφειλές

ΕΠΙΘΕΣΗ σε όλα τα μέτωπα της φοροδιαφυγής ξεκινάει από αύριο το Yπουργείο Οικονομικών και, προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ και «λιμνάζουν» στις εφορίες, επεκτείνει το μέτρο των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων σε μισθούς και ενοίκια.

Με τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον για άρση του τραπεζικού απορρήτου, το Yπουργείο Οικονομικών έχει δώσει αυστηρές εντολές στις εφορίες να προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ώστε να παρακρατείται μέρος από τη μισθοδοσία των μεγαλοοφειλετών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιδιώκει να εισπράξει και ενοίκια για ακίνητα που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες που αρνούνται να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.

Στόχος είναι να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, καθώς τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται το α’Α εξάμηνο μειωμένα κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και μαζί με την υπέρβαση των δαπανών η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών ζητεί να ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε να εισπραχθεί έως το τέλος του χρόνου το 20% – 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία ξεπερνούν τα 41 δισ., ενώ την ίδια ώρα 178.000 υποθέσεις παραβάσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα στα αρχεία των εφοριών.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες από τους φορολογούμενους ότι ορισμένοι διευθυντές εφοριών ζητούν από τις τράπεζες τα ποσά καταθέσεων που διατηρούν σε αυτές οφειλέτες του Δημοσίου ενώ μέρος αυτών δεσμεύεται υπέρ της εφορίας. Επίσης ενημερώνουν επιχειρήσεις, δημόσιες και μη, να παρακρατούν υπέρ του Δημοσίου τουλάχιστον το 1/4 των αποδοχών των εργαζομένων τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο κατάσχει και τα ενοίκια «εις χείρας τρίτων», πριν δηλαδή οι οφειλέτες τα εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους. Οι ενοικιαστές κατοικιών που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου θα κληθούν με επιστολή από το Yπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν το τίμημα του ενοικίου σε λογαριασμό του Δημοσίου.

Οι ομάδες εργασίας που καταρτίζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής έχουν θέσει ήδη σε κίνηση διαδικασίες σε βάρος ιδιοκτητών που έχουν χρέη στην εφορία, για να μπορεί το κράτος να κατάσχει, αρχικά, τα ενοίκια που θα τους έδιναν οι ενοικιαστές και, μελλοντικά, να δεσμεύσει τα ίδια τα ακίνητα.

Οι «κατασχέσεις μισθωμάτων εις χείρας ενοικιαστών», όπως θα ονομάζεται το συγκεκριμένο μέτρο, θα αναγκάζει τους ενοικιαστές να μην πληρώνουν τον ιδιοκτήτη αλλά να καταβάλλουν τα ενοίκια στο κράτος, ως αντιστάθμισμα για τα χρέη του ιδιοκτήτη.

Στο στόχαστρο ΦΠΑ και ανέλεγκτες υποθέσεις

Στη «μάχη» της είσπραξης των οφειλών μπαίνουν από αύριο και ιδιωτικά λογιστικά γραφεία, με κύριο στόχο 14.700 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστούν στο κράτος 37 από τα 41 δισεκατομμύρια, καθώς ελάχιστες εφορίες, όπως του Ψυχικού, έπιασαν ή ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στο «κυνήγι» της αύξησης των εσόδων θα βρεθούν και 233.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και παρά τις ειδοποιήσεις που έλαβαν με ηλεκτρονικά μηνύματα από το Yπουργείο Οικονομικών δεν προσήλθαν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ολοι αυτοί θα λάβουν ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΦΠΑ που τους αναλογεί, ο οποίος θα τους προσδιοριστεί αυτόματα από τις εφορίες, με βάση τον μέσο όρο των δηλώσεων ΦΠΑ που είχαν υποβάλει τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα και απ’ όσους δεν είχαν καταβάλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τα προηγούμενα χρόνια αποφεύγοντας να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9. Για αυτούς έχουν ζητηθεί στοιχεία για τα ακίνητά τους από τα υποθηκοφυλακεία και αρκετοί ήδη καλούνται στις εφορίες.

Για όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, αντικειμενικής αξίας ανά άτομο, ή επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο εργασιών που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση, θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για να πληρώσουν τις οφειλές που τους αναλογούν.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να επισπευσθεί η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, οι οποίες χρονίζουν.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com