Υπερεξουσίες στις εφορίες για τον υπ. Οικονομικών.

Print Friendly, PDF & Email

Υπερεξουσίες στις εφορίες για τον υπ. Οικονομικών.

Ειδήσεις – Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Υπερεξουσίες στις εφορίες για τον υπ. Οικονομικών

ENIΣXYMENEΣ αρμοδιότητες στον υπουργό Oικονομικών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να διορίζει νέους επικεφαλής στις εφορίες δίνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επί της ουσίας δίνεται η αποκλειστική αρμοδιότητα στον υπουργό Οικονομικών να επιλέγει και να αντικαθιστά τους προϊσταμένους όλων των νευραλγικών για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα μπορούν να αντικατασταθούν οι προϊστάμενοι της γενικής διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων, είσπραξης δημοσίων εσόδων, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, των οργανικών μονάδων του ΣΔΟΕ, των ελεγκτικών υπηρεσιών των τελωνείων, των τελωνείων α’Α τάξης, των περιφερειακών και διαπεριφερειακών ελεγκτικών κέντρων (ΠΕΚ, ΔΕΚ), της ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων και 31 επιλεγμένων ΔΟΥ (εφοριών) με σημαντικό ύψος βεβαιωμένων εσόδων και εισπράξεων (συμβάλλουν κατά 75% περίπου στα συνολικά έσοδα των εφοριών).

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επανέλεγχος παλαιών φορολογικών υποθέσεων, μετονομάζεται η ΔΟΥ ΦΑΒΕ (Φορολογίας Ανώνυμων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων) σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και μεταφέρεται σε αυτήν η αρμοδιότητα των μεγάλων επιχειρήσεων από όλη την επικράτεια, από όλες τις εφορίες και όλα τα ελεγκτικά κέντρα. Παράλληλα ενισχύεται η Yπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Yπ. Οικονομικών για τους επίορκους υπαλλήλους και δημιουργούνται νέες διευθύνσεις κατά της φοροδιαφυγής.

Επέρχεται επίσης κατάργηση νευραλγικών τμημάτων δεκάδων εφοριών της περιφέρειας (τμήματα ελέγχου, δικαστικού) και μεταφορά τους στην αρμοδιότητα της εφορίας στην έδρα του ίδιου νομού. Υπογραμμίζεται ότι οι υπηρεσίες εσόδων (δημόσιο ταμείο) παραμένουν σε όλες τις εφορίες που λειτουργούν και σήμερα.

Με άλλη διάταξη διευρύνονται οι αρμοδιότητες της συσταθείσας Yπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Yπ. Οικονομικών προκειμένου, σε συνεργασία με την Yπηρεσία Οικονομικής Επιθεώρησης, να προβαίνει σε διερεύνηση και διαπίστωση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων, στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι του Yπ. Οικονομικών και τα οποία αφορούν χρηματισμό, δωροδοκία και άλλες ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς.

Τέλος, με τις προωθούμενες αλλαγές επέρχονται και τροποποιήσεις στη διάρθρωση κεντρικών υπηρεσιών του Yπ. Οικονομικών με τη δημιουργία εφορίας μεγάλων επιχειρήσεων (έτσι μετονομάζεται η ΦΑΒΕ Αθηνών), ενώ συγκροτούνται και έξι νέες διευθύνσεις στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Eλέγχων, με αρμοδιότητες τον φορολογικό έλεγχο, τις εισπράξεις δημοσίων εσόδων και άλλες λειτουργίες

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us: