Σύσταση συνεργείων ελέγχου για τα χρέη δημόσιων φορέων.

Print Friendly, PDF & Email

Σύσταση συνεργείων ελέγχου για τα χρέη δημόσιων φορέων.

Ειδήσεις – Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σύσταση συνεργείων ελέγχου για τα χρέη δημόσιων φορέων

ANAΣTATΩΣH στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν προκαλέσει τα ανέλεγκτα χρέη της γενικής κυβέρνησης και με χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη συστήνονται συνεργεία ελέγχου, που θα μπουν στα λογιστήρια 34 δήμων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ενός κοινωνικού φορέα, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά και να εντοπίσουν ακριβώς τα χρέη τους. Ο έλεγχος είναι διττός, καθώς θα εντοπιστούν τα κονδύλια που χρωστούν:

1. Oι φορείς του Δημοσίου προς τρίτους

2. Oι φορείς προς το ίδιο το Δημόσιο.

Στην πρώτη περίπτωση οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν και ως εκ τούτου αποτελούν δαπάνη για τον προϋπολογισμό έστω και έμμεσα. Τα 34 συνεργεία ελέγχου αναλαμβάνουν να διασταυρώσουν και να επαληθεύσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δηλώνονται από τους φορείς στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ, τα ληξιπρόθεσμα παρελθόντων ετών κατ’ έτος γέννησης της υποχρέωσης, καθώς και να αξιολογήσουν το σύστημα άντλησης των στοιχείων των φορέων ως προς τα χρέη τους.

Στη δεύτερη περίπτωση το έργο έχει ήδη αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με τον εντοπισμό περισσότερων από 8.000 νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που χρωστούν στο δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για μια απλή συμψηφιστική εγγραφή.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου (Μάιος 2011) ανεβάζουν στα 6,5 δισ. ευρώ τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, από 5,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου 2011.

Τα περισσότερα, 2,6 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. τον Ιανουάριο), χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και ακολουθούν με 1,9 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ. τον Iανουάριο) τα νοσοκομεία, ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν χρέη 230 εκατ. και τα υπουργεία 939 εκατ. Tη μήνι της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Οικονομικών και της τρόικας προκαλούν τα κρυφά χρέη των δήμων, των νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, καθώς παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 3 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com