Στο -4,23% επανεκτιμά το ΚΕΠΕ τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Print Friendly, PDF & Email

Στο -4,23% επανεκτιμά το ΚΕΠΕ τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Ειδήσεις – Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Στο -4,23% επανεκτιμά το ΚΕΠΕ τη συρρίκνωση του ΑΕΠ

TO Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποφάσισε να μεταβάλει επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ για το τρέχον έτος στο -4,43%, από την προηγούμενη εκτίμηση του τον Απρίλιο που ήταν -4,12%. Το ΚΕΠΕ αιτιολογεί την πρόβλεψή του βάσει της αναθεώρησης των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πραγματικό ΑΕΠ των τελευταίων τριμήνων, καθώς και της επιδείνωσης όλων σχεδόν των δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας που αναφέρονται στην πραγματική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Προβλέπει επίσης πληθωρισμό 4,02% για το 2011.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλά πρωταρχικά τη μείωση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και τη μείωση ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου – η οποία εν μέρει μόνο αντισταθμίζεται από τη θετική συνεισφορά των εξαγωγών. Στη μείωση της εγχώριας ζήτησης εκτιμάται ότι συντείνουν: (α) ο υψηλός πληθωρισμός, (β) η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, (γ) η μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και (δ) οι συνεχείς κλυδωνισμοί από την κρίση χρέους.

Βέβαια, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι η εμμονή της εκτιμώμενης ύφεσης καθ’Α όλη τη διάρκεια του 2011 οφείλεται κυρίως στους παράγοντες από τον νομισματικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίοι εκτιμά ότι εξουδετερώνουν τις τάσεις ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας. Eτσι, ο περιορισμός της χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα (προκειμένου να υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων), καθώς και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσουν σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης από τα μέσα του 2012.

Η υλοποίηση του νομοσχεδίου fast track, η έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αναδιάρθρωση των εισπρακτικών μηχανισμών, αναμένεται να έχουν θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία από το 2012 και μετά λόγω των αναπόφευκτων χρονικών υστερήσεων.

Η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για τον ετήσιο πληθωρισμό είναι 4,02%. Οι ερευνητές του Κέντρου σημειώνουν πως είναι αξιοπερίεργο, το γεγονός ότι ενώ υπάρχει μεγάλη ύφεση, οι ρυθμοί πληθωρισμού παραμένουν επίμονα υψηλοί, υπερδιπλάσιοι από τους αντίστοιχους ρυθμούς πληθωρισμού της ευρωζώνης. Αποδίδουν, όμως, το παράδοξο αυτό σε τρεις παράγοντες: (α) τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, (β) την ολιγοπωλιακή δομή που διέπει πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και (γ) τις συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι εάν αφαιρεθεί η επίδραση των έμμεσων φόρων, ο πληθωρισμός θα βρισκόταν σήμερα σε επίπεδα κάτω του 2%! Παρ’Α όλα αυτά, ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι συνεχώς φθίνων καθ’Α όλη τη διάρκεια του 2011 και 2012, με την επιβράδυνση αυτή να αντανακλά τα αποτελέσματα της μελλοντικής εξασθένησης των έμμεσων φόρων, της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης, της μείωσης του κόστους εργασίας, καθώς και των ευεργετικών επιδράσεων που αναμένεται να έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us: