Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με όφελος 14 δισ. ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με όφελος 14 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις – Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με όφελος 14 δισ. ευρώ

ΣYMΦΩNHΘHKE χθες, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χροσυχοΐδη και του αρμόδιου για την περιφερειακή ανάπτυξη επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, η αναθεώρηση και η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να δώσει “φιλί ζωής” στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και πως στο εξής θα γίνει ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Eπίσης μίλησε περί “αλλαγής αντιλήψεων”…

Τα βασικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας είναι:

• Μείωση της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση των έργων από 21% που είναι σήμερα σε 15%. Eτσι, τα 14 δισ. ευρώ σε σύνολο 20 δισ. ευρώ που παραμένουν στη διάθεση της Ελλάδας απεγκλωβίζονται προς την “πραγματική οικονομία”, όπως αισιοδοξεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

• Επανεκκίνηση των 5 μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν λόγω “κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου (Ιόνια Oδός, βορειοδυτικός άξονας Πελοποννήσου, Ε65, άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και άξονας Μαλιακός-Κλειδί). Αυτό σημαίνει απεγκλωβισμό 11 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να γίνουν 2 αναγκαία βήματα:

– Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων παραχώρησης με βάση τους ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε.

– Nα αναθεωρηθεί το πλαίσιο συγχρηματοδότησης για τις συμβάσεις παραχώρησης που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει το συνολικό κόστος της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης. Με βάση την τροποποίηση αυτή θα καλυφθεί το σύνολο του κόστους των απαλλοτριώσεων.

Κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, η αναθεώρηση του πλαισίου θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και η επανεκκίνηση των έργων αναμένεται στις αρχές του 2012.

• Ξεμπλοκάρονται 59 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ. Τη συστηματική παρακολούθηση των έργων θα αναλάβει ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Ανάπτυξης. Η επανεκκίνηση των έργων προβλέπεται για το φθινόπωρο του 2011.

• Προβλέπεται ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από ανενεργά έργα.

Αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων και επιταχύνεται η απορρόφηση των προγραμμάτων του περιβάλλοντος και της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός παρατήρησε ότι “η συμφέρουσα για τη χώρα μας αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων δεν ήταν αυτονόητη ούτε δεδομένη” και μίλησε για “πολύμηνες διαπραγματεύσεις” με τις Βρυξέλλες από τον Νοέμβριο του 2010, ώστε “να ξανακτιστεί σε νέες βάσεις το ΕΣΠΑ, που όπως είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα διαχειριστικό τερατούργημα”. Για το πώς θα αντιμετωπίσει τους “αεριτζήδες” είπε ότι “αυτά τελείωσαν” και “άλλαξαν ριζικά οι κανόνες παιχνιδιού”. Eπίσης δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει στο εξής καμία παρέκκλιση από το κοινοτικό δίκαιο. “Ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της διάσωσης της χώρας”, είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης…

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com