ΙΚΑ: Αναγκαστικά μέτρα για 1,5 δισ..

Print Friendly, PDF & Email

ΙΚΑ: Αναγκαστικά μέτρα για 1,5 δισ..

Ειδήσεις – Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΙΚΑ: Αναγκαστικά μέτρα για 1,5 δισ.

ΣTH λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων εις χείρας τρίτων προχωρεί από σήμερα η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για όσους οφειλέτες δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, ξεκινώντας από τους μεγαλοοφειλέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, τα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών είναι πενιχρά, καθώς οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Iδρυμα, οι οποίες αγγίζουν τα 4,8 δισ. ευρώ, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις. Eως τώρα έχουν ρυθμιστεί οφειλές μόλις 252 εκατ. ευρώ από 8.259 επιχειρήσεις. Από αυτά το ΙΚΑ έχει εισπράξει το τελευταίο δίμηνο περίπου 20 εκατ. ευρώ. «Ευελπιστώ ότι έως το τέλος του έτους οι επιχειρήσεις θα ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Από αύριο το πρωί τίθεται σε εφαρμογή η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ιδρύματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος. Παράλληλα, το ΙΚΑ θα απαιτήσει την άμεση εξόφληση από το Yπουργείο Οικονομικών οφειλών του Δημοσίου που ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικεντρωθεί σε:

• Περαιτέρω περιορισμό των δαπανών σύνταξης και περίθαλψης. Τους 5 πρώτους μήνες μειώθηκαν κατά 4%, από 196,8 εκατ. το 2010 σε 163 εκατ. το 2011.

• Εξοικονόμηση από ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων 750 εκατ. ευρώ.

• Πάταξη παραβατικών συμπεριφορών γιατρών, φαρμακοποιών και διαγνωστικών κέντρων.

• Eλεγχο της εισφοροδιαφυγής, σε συνεργασία με το Yπουργείο Οικονομικών και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Eλλειψη ρευστότητας

Eντονα είναι τα προβλήματα ρευστότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αποτέλεσμα κάθε μήνα να διακυβεύεται η καταβολή των συντάξεων. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς, είμαστε ανήσυχοι, παλεύοντας μέρα με τη μέρα. Η ελπίδα γίνεται βεβαιότητα στις 19 του κάθε μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η έλλειψη ρευστότητας των ταμείων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο έχουν απορροφήσει το 62,7% της κρατικής επιχορήγησης και μάλιστα το ΙΚΑ το 91%!

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η κατάσταση ελέγχεται και δεν απειλούνται οι συντάξεις, καθώς το ΙΚΑ έχει ήδη προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων με repos ύψους 650 εκατ. ευρώ, στην εξασφάλιση μέσω του μεσοπρόθεσμου επιπλέον κονδυλίου ύψους 600 εκατ. ευρώ, αλλά και στην εξοικονόμηση από άλλες δαπάνες 400 εκατ. ευρώ.

Η δεινή οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ οφείλεται, όπως τονίστηκε από τον υπουργό Εργασίας, στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, στη μείωση των αποδοχών, αλλά και στα προγράμματα επιδοτούμενων ασφαλιστικών εισφορών. Συνολικά, φέτος το ΙΚΑ από τα παραπάνω θα στερηθεί περίπου 2,7 δισ. ευρώ…

Λιμνάζουν οι αιτήσεις για σύνταξη

Στις 136.262 ανέρχονται οι αιτήσεις για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που δεν έχουν αποδοθεί στους συνταξιούχους λόγω της κακής λειτουργίας του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η κατάσταση θα έχει αποκατασταθεί πλήρως… το 2013, ενώ έως τότε, με εντολή του κ. Σπυρόπουλου, θα γίνει αποκέντρωση του φόρτου εργασίας και σε περιφερειακές μονάδες του ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι το 62% των αιτήσεων αφορά τον Nομό Αττικής.

Οι προτεραιότητες του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στις πέντε βασικές προτεραιότητες του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το προσεχές διάστημα αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, με πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση όλων των κονδυλίων για τη συγκράτηση της ανεργίας. Αναλυτικότερα στόχοι του Yπουργείου Εργασίας είναι:

1. Να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι, εθνικοί και κοινοτικοί, σε όλα τα υπουργεία με στόχο να ενισχύσουν τα προγράμματα απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

2. Να βελτιωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου τα έσοδα των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και να υπερκαλυφθεί ο στόχος της μείωσης των δαπανών, κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παροχών υγείας, που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δισ. ευρώ περίπου.

3. Να αντιμετωπιστούν προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιηθεί η νέα διάταξη που ψηφίζεται στη Βουλή για την προσωρινή σύνταξη και θα τεθούν σε λειτουργία 2 ακόμα ΚΕΠ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Να εφαρμοστούν μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι νόμοι αλλά και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Ειδικότερα:

• Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι τέλος του μήνα να είναι έτοιμη νέα λίστα με τα ΒΑΕ (μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρότασή της).

• Θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η ψήφιση του νομοσχέδιου για το ΣΕΠΕ, που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

• Θα κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

• Μέχρι τις 20 Ιουλίου το αργότερο το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα ενεργοποιήσουν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εργοσήμου.

• Μέχρι το τέλος Αύγουστου θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1/1/2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα. Θα ενισχυθεί και θα στελεχωθεί η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

• Θα ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Oπως είναι γνωστό, έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ ενώ έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

• Από 1/9/2011 θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος μεγάλος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

• Από 1/9/2011 θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το ταμείο ασφάλισης.

• Θα προωθηθεί το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή, που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

• Θα προωθηθεί άμεσα η ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ, για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην έρευνα αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ. Παράλληλα, θα προωθηθεί η ενοποίηση της εργατικής εστίας και της εργατικής κατοικίας.

5. Θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των συμπολιτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτό τον χαρακτήρα έχουν οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ, για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων για υγειονομική περίθαλψη αλλά και των εργαζομένων με λίγα ένσημα. Αυτό τον χαρακτήρα έχουν επίσης οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 5 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com