Νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Print Friendly, PDF & Email

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Ειδήσεις – Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

ENTOΣ των επόμενων δεκαπέντε ημερών πρόκειται να εισαχθεί στο Yπουργικό Συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η οποία θα βασιστεί στο μοντέλο της «τακτοποίησης των ημιυπαίθριων», θα προβλέπει κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, θα εξαιρεί αυτά που βρίσκονται στον αιγιαλό ή τα δάση και θα συνδυαστεί με την αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης προκειμένου αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει «καρότο αλλά και μαστίγιο», αν και δεν θέλησε να είναι περισσότερο σαφής έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της ρύθμισης. Πάντως διευκρίνισε ότι περιοχές όπως ο Μαραθώνας, οι οποίες περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και στις οποίες έχουν εντοπιστεί αυθαίρετα, δεν θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση.

Τα έσοδα από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο, το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πέραν του ζητήματος των αυθαιρέτων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τα εξής:

Για το Κτηματολόγιο: Εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ο οποίος θα εισφέρει τεχνολογία προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το 2020. «Αν πάμε όπως πάμε, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι εντός του 2011 θα ενταχθούν στο Κτηματολόγιο 4,2 εκατομμύρια δικαιώματα.

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό: Προωθείται η αναθεώρηση τόσο του εθνικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού όσο και των περιφερειακών πλαισίων.

Για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας: Θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 20 Ιουλίου ενώ το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου. Επίσης έως το τέλος του χρόνου θα έχουν τροποποιηθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τις χρήσεις γης.

Τέλος στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται ακόμη η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓΟΚ.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com