Αναγκαστικά μέτρα από 15 Ιουλίου για είσπραξη οφειλών.

Print Friendly, PDF & Email

Αναγκαστικά μέτρα από 15 Ιουλίου για είσπραξη οφειλών.

Ειδήσεις – Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Αναγκαστικά μέτρα από 15 Ιουλίου για είσπραξη οφειλών

ΣTH λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, προχωρούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις 15 Ιουλίου, κατόπιν εντολής του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε βάρος όσων δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές τους εισφορές, καθώς διακυβεύεται πλέον η βιωσιμότητά τους. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, ούτε αναβολή της εφαρμογής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Παρά το μικρό ποσοστό οφειλετών που έσπευσαν να ρυθμίσουν της ληξιπρόθεσμες εισφορές τους, ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι έως το τέλος του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος εξασφάλισης 1,15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έως τώρα έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ από 8.045 οφειλέτες. Συνολικά, οι «ενεργοί» οφειλέτες προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα αγγίζουν τις 60.000, ενώ το ποσό της οφειλής ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης του ταμείου είναι έως το τέλος του έτους να πραγματοποιηθεί κάθε απαραίτητη ενέργεια για να ενταχθεί στη ρύθμιση το 60% των οφειλετών.

«Η ρύθμιση πάει καλά. Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους το ίδρυμα να εισπράττει 50 εκατ. ευρώ τον μήνα από την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών», επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

«Δυστυχώς ούτε η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών αποδίδει καρπούς», επισημαίνει ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεράσιμος Βουδούρης αναφέροντας ότι μόλις 7.000 επιχειρηματίες προσέτρεξαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τον Οργανισμού. Σημειώνεται ότι περίπου 2 δισ. ευρώ δεν έχουν ρυθμιστεί, ενώ θεωρείται επισφαλής η είσπραξη 700 εκατ. ευρώ από 130.000 επιχειρηματίες που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους. Υπενθυμίζεται ότι από τους 832.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μια πενταετία, στερώντας από τον οργανισμό το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Παράταση ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Παράταση της χρήσης της ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών πέραν του 2015 και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος από την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας. «Είναι απαραίτητο η ημερομηνία λήξης της ρύθμισης οφειλών να παραταθεί τουλάχιστον για μία εξαετία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι για την επόμενη τριετία θα πρέπει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να μπορούν να επιλέξουν το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν για να επιβιώσει η επιχείρησή τους.

Ρύθμιση χρεών

Ο διακανονισμός των οφειλών και οι δόσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ορίζονται ως εξής:

• Κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι την 31/12/2010.

• Μηνιαία καταβολή δόσης –έναντι της συνολικά κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2010 οφειλής– ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου 2010 (χωρίς τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων του 2010) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ.

• Για οφειλέτες των οποίων το ποσό της συνολικής οφειλής υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ συνολικά, το καταβλητέο μηνιαίο ποσό δόσης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,80% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου 2010 (χωρίς τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων του 2010) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ.

• Στην περίπτωση κατά την οποία το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού (π.χ. επιχειρήσεις με εποχική δραστηριότητα), το καταβλητέο μηνιαίο ποσό δόσης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% ή 0,80% αντίστοιχα (για συνολική οφειλή άνω των 300.000 ευρώ) της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ.

Oσον αφορά τον ΟΑΕΕ

Το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα ευρώ.

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στον Οργανισμό ως εισφορά θεωρείται αυτή που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονταν κατά τον χρόνο διακοπής της ασφάλισής τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που θα προσέλθουν στις υπηρεσίες και θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον νέο διακανονισμό θα πρέπει να έχουν πληρώσει το πρώτο δίμηνο του 2011.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us: