Εγκρίθηκε η παροχή της 5ης δόσης.

Print Friendly, PDF & Email

Εγκρίθηκε η παροχή της 5ης δόσης.

Ειδήσεις – Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Εγκρίθηκε η παροχή της 5ης δόσης

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup)τελείωσε πριν από λίγη ώρα τη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, εγκρίνοντας την παροχή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η σημερινή απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα. Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup αποφάσισε:

1) Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

2) Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.

«Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: http://www.express.gr/

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε:

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την 5η δόση

Το Συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και τη διαμόρφωση νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup που έγινε με τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, εγκρίνοντας την παροχή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου

Τα αποτελέσματα του Eurogroup ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου και τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι Ευρωπαίοι άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού νόμου από τη Βουλή.

«Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, αναφέρεται στη δήλωση του Εurogroup, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σημερινής τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της απόφασης θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ (σ.σ. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου) και λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στην οποία προέβησαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως σε ότι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.

Αναφέρεται επίσης ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όπως επισημαίνεται, οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την υιοθέτηση των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις αποκρατικοποιήσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί υιοθέτησαν την «έκθεση συμμόρφωσης» της Επιτροπής και την υπογραφή του επικαιροποιημένου Μνημονίου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές παρείχαν ισχυρές δεσμεύσεις για προσήλωση στη συμφωνημένη πορεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι καθοριστικά συστατικά της στρατηγικής της ευρωζώνης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, τονίζεται ότι οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να καθοριστούν οι παράμετροι της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με στόχο την επίτευξη σημαντικής μείωσης των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και την παράλληλη αποφυγή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνεται ακόμη ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τη δήλωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας, εκ μέρους των μελών του, όπως επίσης και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν παράγοντες των αγορών σε ορισμένα κράτη μέλη. Οι ακριβείς παράμετροι και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.

Αυτή η χρηματοδοτική στρατηγική έχει ως στόχο να αποτελέσει τη βάση για την προώθηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την υποστήριξη των προσπαθειών προσαρμογής της Ελλάδας, αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν ακόμη ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα έχει ως άξονα τη συνεχή ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως επίσης και φιλόδοξων και συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων. Τα προγράμματα αυτά θα λάβουν ευρεία τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, καταλήγει η ανακοίνωση του Eurogroup.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com