Αντιστάθμιση στις επιστροφές φόρου το τέλος επιτηδευματιών των 300 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Αντιστάθμιση στις επιστροφές φόρου το τέλος επιτηδευματιών των 300 ευρώ.

Ειδήσεις – Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Αντιστάθμιση στις επιστροφές φόρου το τέλος επιτηδευματιών των 300 ευρώ

Του Στ. Κράλογλου

ΤO τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ, που θα πληρώσουν εφέτος περίπου 800.000 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, και η περαιτέρω περιστολή δαπανών, θα αντισταθμίσουν την υστέρηση εσόδων που άφησε στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο η απόφαση της κυβέρνησης να μην μπλοκάρει εφέτος τις επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων.

Από τη σύγκριση των παλαιών και των αναθεωρημένων πινάκων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκύπτει ότι η οροφή στα πρόσθετα μέτρα εφέτος παραμένει στα 6,7 δισ. ευρώ, όμως οι στόχοι αλλάζουν, καθώς μειώνονται κατά 409 εκ. ευρώ οι εκτιμήσεις για την είσπραξη εσόδων και αυξάνονται κατά 409 εκ. ευρώ οι περικοπές δαπανών. Ειδικότερα:

• Αυξάνεται σε 11% από 7% η παρακράτηση του Δημοσίου στις λειτουργικές δαπάνες (εκτός από τις ανελαστικές ΔΕΚΟ, ενοίκια, υπηρεσίες καθαριότητας) με στόχο να εξοικονομηθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2011.

• Από τις καταργήσεις φορέων και τη μείωση επιχορηγήσεών τους θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Προβλέπεται επίσης περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων στους Οργανισμούς Κοινωνικών Aσφαλίσεων με παρεμβάσεις όπως ο εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ και η μείωση του εφάπαξ των συνταξιούχων του ΤΑΠ – ΟΤΕ κατά 50 εκατ. ευρώ.

Δραστική παρέμβαση δρομολογείται στις φοροαπαλλαγές. Στους νέους πίνακες του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται ότι εφέτος το Δημόσιο θα έχει απώλειες 301 εκατ. ευρώ, καθώς δεν προλαβαίνει να περικόψει τις φοροαπαλλαγές, ενώ με τα νέα όρια στις φοροαπαλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν 298 εκατ. ευρώ

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ περικόπτονται μέσω της «μείωσης της δαπάνης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ».

Οσον αφορά τις αποδείξεις, από τους πίνακες του μεσοπρόθεσμου πλαισίου προκύπτει ότι εφέτος μπορεί να σημειωθούν απώλειες ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αλλά το 2012 το Δημόσιο θα κερδίσει αντίστοιχο ποσό από τον περιορισμό του «μπόνους» στα 300 ευρώ αλλά και από τη συγκέντρωση του 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις, προκειμένου ο φορολογούμενος να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com