Καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τη θέσπιση του εργόσημου.

Print Friendly, PDF & Email

Καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τη θέσπιση του εργόσημου.

Ειδήσεις – Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τη θέσπιση του εργόσημου

TIΣ προδιαγραφές για τη θέσπιση του εργόσημου προσδιόρισε χθες με υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με στόχο να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη και τις αγροτικές εργασίες.

Στην πρακτική του διάσταση το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδει επιταγής, που εκδίδεται από τον εργοδότη με καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργόσημου» στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν μεταξύ άλλων τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για τη χρήση του εργόσημου.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του εργόσημου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω διαδικτύου, ώστε η χρήση του να διαδοθεί άμεσα, χωρίς προβλήματα, στους ασφαλισμένους όλων των μορφωτικών στρωμάτων και όλων των γεωγραφικών σημείων της χώρας.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com