Καταργούνται οι πολεοδομίες – σε 7 ημέρες θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες.

Print Friendly, PDF & Email

Καταργούνται οι πολεοδομίες – σε 7 ημέρες θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες.

Ειδήσεις – Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Καταργούνται οι πολεοδομίες – σε 7 ημέρες θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες

ΔIAΔIKAΣIEΣ εξπρές για έκδοση οικοδομικών αδειών, κατάργηση των πολεοδομιών και μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στους μηχανικούς, σύσταση νέου σώματος ελεγκτών που θα κάνουν τουλάχιστον μία αυτοψία σε κάθε οικοδομή και δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για το σύνολο των κτιρίων της χώρας, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών, που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για ημιυπαίθριους και λοιπές αλλαγές χρήσης χώρων, καθώς διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των αυθαιρέτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες (δεν θα περιληφθεί δηλαδή στον εφαρμοστικό νόμο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο), αφού προηγηθεί συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιληφθούν σε αυτή αυθαίρετες κατασκευές που χτίστηκαν τα τελευταία ένα έως τρία χρόνια. “Δεν αλλάζω άποψη επειδή άλλαξα κυβερνητικό πόστο”, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. “Η ρύθμιση θα θέτει κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός”.

Το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες πέρασε από πρώτη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη δεύτερη ανάγνωση και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων.

• Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών.

• Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τις υπηρεσίες δόμησης του δήμου.

Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντας οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα συσταθεί. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.) Η επικοινωνία για την έκδοση ή αναθεώρηση έγκρισης δόμησης ή άδειας δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Προβλέπονται επίσης αυστηρές ποινές για τις παραβάσεις, τόσο για τους μηχανικούς που θα έχουν την ευθύνη όσο και για τους ιδιοκτήτες, καθώς τα αυθαίρετα, όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, θα κατεδαφίζονται.

Στόχος των αλλαγών, επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η πάταξη της διαφθοράς, των καθυστερήσεων και της αδιαφάνειας στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Σε ερώτηση, δε, για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που μεταφέρουν αρμοδιότητες της πολεοδομίας σε ιδιώτες μηχανικούς, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει πουθενά ότι οι πολίτες πρέπει να ταλαιπωρούνται. Για το θέμα των αμοιβών των μηχανικών επισήμανε ότι θα γίνει διάλογος με το ΤΕΕ αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση αμοιβών και επαγγελμάτων.

Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι το κλειδί για την πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες (την οποία όπως είπε εξέθρεψε η ίδια η πολιτεία με την πολυνομία) είναι ο διαχωρισμός του εγκριτικού από το εποπτικό έργο, τα οποία ως τώρα ασκούνταν από την ίδια υπηρεσία (την πολεοδομία). “Απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι να διασφαλιστεί η νομιμότητα, να μην μπορεί άλλο να αδειοδοτείται και άλλο να κατασκευάζεται, να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, να εξαφανιστεί η συνδιαλλαγή μηχανικών και πολιτών με τα πολεοδομικά γραφεία”, κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com