Θύελλα αντιδράσεων για το μπόνους αποδείξεων.

Print Friendly, PDF & Email

Θύελλα αντιδράσεων για το μπόνους αποδείξεων.

Ειδήσεις – Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων για το μπόνους αποδείξεων

Κυβερνητικές παλινωδίες για την αναδρομική μείωση της ανώτατης έκπτωσης – Νέα όρια για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Tου Προκοπη Xατζηνικολαου

Σοκ σε όλη την κοινωνία, ακόμα και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η αναδρομική κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων και η επιστροφή στο Δημόσιο κάθε ποσού πάνω από 300 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο ζήτησε η τρόικα, όταν ο κ. Βενιζέλος της άνοιξε θέμα… διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιλαμβανόμενος τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και στις «πλατείες» της χώρας, έκανε πίσω τονίζοντας ότι δεν θα αλλάξει φέτος τίποτα σε σχέση με τις επιστροφές. Το πιθανότερο είναι ότι σταμάτησε έτσι και τα περί διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 29 παράγραφος 6, που πλέον δεν ισχύει, προβλεπόταν ότι το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τις αποδέιξεις, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορούσε να υπερβεί το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα 2010) και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος θα βεβαιωνόταν με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων. Για τους υπόλοιπους που δεν έχει γίνει εκκαθάριση, θα υπολογιζόταν ανώτατη έκπτωση 300 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ χρειάζεται σήμερα αποδείξεις 3.600 ευρώ. Ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει αποδείξεις 15.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο ανωτέρω φορολογούμενος για τις υπόλοιπες αποδείξεις 11.400 ευρώ θα είχε έκπτωση ή επιστροφή φόρου ύψους 1.140 ευρώ. Σε αυτόν τον φορολογούμενο το Δημόσιο θα έπαιρνε πίσω 840 ευρώ. Βέβαια, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η διάταξη αυτή θα διορθωθεί μόνο ως προς την αναδρομική κατάργηση του μπόνους.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, το μέτρο των αποδείξεων γίνεται δυσμενέστερο και πλέον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις για να έχουν όφελος από τούδε και στο εξής μόνο 300 ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος. Δηλαδή, φορολογούμενος με εισόδημα 9.000 ευρώ θα χρειάζεται αποδείξεις 2.250 ευρώ για να παραμείνει αφορολόγητος. Με το σημερινό σύστημα ο ίδιος φορολογούμενους χρειάζεται αποδείξεις 900 ευρώ. Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ σήμερα χρειάζεται αποδείξεις για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο ύψους 3.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα χρειάζεται αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ. Δηλαδή από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος υπολογίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος με συντελεστή 25%. Το ανώτατο όριο αποδείξεων ανέρχεται σε 15.000 για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω, όλα τα εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 15.000 ευρώ σε αποδείξεις.

Τέλος επιτηδεύματος

Τέλος άσκησης επιτηδεύματος από 300 ευρώ έως 500 ευρώ προβλέπει ο νέος εφαρμοστικός νόμος και τον καταβάλλουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σύμφωνα με τον νόμο:

– Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

– Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, σε 400 ευρώ ετησίως.

– Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ ετησίως. Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μία πόλη, όπως και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

(Visited 18 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com