Δέσμευση περιουσιών, καταθέσεων σε όσους οφείλουν εισφορές στο ΙΚΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Δέσμευση περιουσιών, καταθέσεων σε όσους οφείλουν εισφορές στο ΙΚΑ.

Ειδήσεις – Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δέσμευση περιουσιών, καταθέσεων σε όσους οφείλουν εισφορές στο ΙΚΑ

Tης Χριστινας Kοψινη

Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που εμφανίζονται ως επικεφαλής των επιχειρήσεων που οφείλουν στο ΙΚΑ θα προβεί η διοίκηση του Ιδρύματος, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ρ. Σπυρόπουλου στην «Κ».

Ο διοικητής του ΙΚΑ έχει αποστείλει στους οφειλέτες επιστολή με την οποία τους καλεί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μιλώντας στην «Κ» για τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν στο Ταμείο η ανεργία και η ύφεση, επισήμανε ότι με εγκύκλιό του ζήτησε από τις υπηρεσίες να προβούν μετά τις 15 Ιουλίου σε ενεργοποίηση των δεσμεύσεων και της διαδικασίας για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στόχος της πίεσης είναι να αναγκαστούν οι μεγαλοοφειλέτες να καταβάλουν μέρος του ποσού που χρωστούν στο ΙΚΑ. Επισημαίνει ότι πρόκειται για θεσμοθετημένη και προβλεπόμενη από τις διατάξεις διαδικασία, η οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόζεται, καθώς τα υποκαταστήματα λειτουργούν κατά το δοκούν.

Ο κ. Σπυρόπουλος εκτιμά ότι εφ’ όσον εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν τίθεται θέμα για την καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς έχει ήδη προϋπολογιστεί κονδύλι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, τα έσοδα μειώνονται κατά 10% μηνιαίως και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ΙΚΑ έχουν μετατραπεί σε ρέπος. Δυνατότητες εξασφάλισης επιπλέον εσόδων από ρευστοποίηση ομολόγων με τρέχουσες ημερομηνίες λήξης δεν υπάρχουν. Αρα η πίεση για την εξασφάλιση μέρους βεβαιωμένων οφειλών με οποιαδήποτε δυνατή πίεση αναδεικνύεται σε μονόδρομο.

Νέα απώλεια εσόδων

Ταυτοχρόνως, από την 1.1.2012 θα αντιμετωπιστεί ένα από τα βασικά προβλήματα απώλειας εσόδων, αφού θα είναι δυνατή η σύγκριση των ποσών που δηλώνουν οι επιχειρήσεις με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών με αυτά που υποβάλλονται στις Aναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις ως ασφαλιστικές εισφορές. Οι μεγάλες αποκλίσεις και οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση της ΑΠΔ κάνουν δυνατή την είσπραξη μόλις του 15% από τα ποσά που έχουν υποβληθεί. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα, αφού λόγω των λαθών ενεργοποιούνται αμφισβητήσεις, ενστάσεις και κρατάει σε μάκρος η αποσαφήνιση της πραγματικής εικόνας.

Ενα ακόμη μέτρο που αναμένεται να δρομολογηθεί είναι αυτό της μείωσης των ασφαλιστικών πακέτων και του ανακαθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά πρόκειται για ενιαιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών με τρόπο που ίσως, όπως υποστηρίζει ο διοικητής του ΙΚΑ, οδηγήσει και σε μείωση του έμμεσου μη μισθολογικού κόστους. Ο στόχος, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, είναι να μειωθούν τα ασφαλιστικά πακέτα από 850 που είναι σήμερα σε 12 – 15 ή ακόμη και μόνο σε ένα. Σημειώνεται ότι από την 1η Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή εισφορών μέσω τραπεζών. Πάντως, το μεγαλύτερο βάρος των δαπανών θα αποσπάσει από το ΙΚΑ η μεταφορά του κλάδου υγείας στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Ο Οργανισμός θα λειτουργεί από 1.1.2012 με ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτηρίζει «σωτήρια» την απόφαση διαχωρισμού του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης. Μένει όμως να διαπιστωθεί εάν αυτή η κίνηση, που, όπως λέει, «έπρεπε να έχει γίνει πριν από 30 χρόνια», δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των πακέτων υγείας και παροχών προς τους ασφαλισμένους. Η επιφύλαξη αυτή είναι δεδομένη, καθώς, παρά τις εξαγγελίες –ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό–, το ΙΚΑ όχι μόνο δεν έχει κατορθώσει να μειώσει τον χρόνο απονομής συντάξεων, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που έχει γίνει υπολογισμός ενσήμων από τα υποκαταστήματα, απαιτείται διάστημα από 8 έως 18 μήνες για επανεξέταση της καταμέτρησης. Λογικές εξηγήσεις και δικαιολογίες –περί φόρτου εργασίας– δεν υπάρχουν για τη διοίκηση σε αυτόν τον τομέα. Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστοί οι δικηγόροι που εξασφαλίζουν σε ελάχιστο χρόνο να εκδώσουν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις με αντίτιμο – αμοιβή την πρώτη σύνταξη…

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 3 times, 1 visits today)
Please follow and like us: