«Mάχη» με την τρόικα για διορθώσεις μέτρων.

Print Friendly, PDF & Email

«Mάχη» με την τρόικα για διορθώσεις μέτρων.

Ειδήσεις – Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Mάχη» με την τρόικα για διορθώσεις μέτρων

ANOIXTA φαίνεται να είναι όλα τα «μέτωπα» κυβέρνησης και τρόικας για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, τον εφαρμοστικό νόμο αλλά και την επικαιροποίηση του μνημονίου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αμφισβητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποδοτικότητα των μέτρων που θα καλύψουν αρχικά τις αστοχίες του εφετινού προϋπολογισμού.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας εξέφρασε έντονη ανησυχία στην ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών για το γεγονός ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου ο προϋπολογισμός… έχει εκτροχιαστεί, με την απόκλιση στο έλλειμμα να ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου έθεσε ευθέως θέμα επανασχεδιασμού των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών υπεραμύνθηκαν του αρχικού πακέτου μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας απέρριψε παρεμβάσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ (από το συνολικό πακέτο των 6,4 δισ. ευρώ) ως «αμφιβόλου» απόδοσης.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των επιπρόσθετων μέτρων των 6,4 δισ. ευρώ έχουν εξειδικευτεί μόνο τα 4,8 δισ. ευρώ, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού, ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μετάταξη προϊόντων από τον ΦΠΑ 13% στο 23%.

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περίοδο 2012-15 προβλέπει μέτρα 22 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν αποφασιστεί μέτρα ύψους 19,1 δισ. ευρώ και απαιτούνται περίπου 3 δισ. για την περίοδο 2013-2015, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα. Απαιτείται δηλαδή περαιτέρω εξειδίκευση για παρεμβάσεις περίπου 6,4 δισ. ευρώ

Διαβουλεύσεις για τα μέτρα

Ως προς τη φορολογία των ακινήτων, φαίνεται να εγκαταλείπεται η ιδέα για νέο Τέλος Ακινήτων που θα επιβάρυνε ιδιοκτήτες και χρήστες ακινήτων κατά 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ επιβεβαιώνεται η απόφαση για «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών –άγνωστο όμως για πόσο χρονικό διάστημα– καθώς και για επέκταση της αναστολής του πόθεν έσχες και για τη δευτερεύουσα κατοικία. Παραμένει η απόφαση για το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ, που υποχωρεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ έρχεται και έκτακτη εισφορά σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2.500 ή 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Οσον αφορά τη φορολογία του πετρελαίου, υπήρξε έντονος προβληματισμός λόγω της πρόβλεψης 400 εκατ. ευρώ από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Με αυτό το δεδομένο επιβεβαιώνεται μεν ότι μπαίνει στο «ψυγείο» η εξίσωση των φόρων, αλλά θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 61 ευρώ από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, για την κάλυψη μέρους των 400 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας μιλάμε για μια επιβάρυνση περίπου 5 λεπτών ανά λίτρο, αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ 23%.

Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και φορολόγησης των επιχειρήσεων, της εφαρμογής νέων τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και της ενίσχυσης των υφιστάμενων για τους μισθωτούς, των αλλαγών στο μέτρο των αποδείξεων όπως η πρόβλεψη μεγαλύτερου συντελεστή κάλυψης του αφορολογήτου. Το μεγάλο στοίχημα του Yπουργείου Οικονομικών παραμένει, πάντως, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου των φοροαπαλλαγών, χωρίς να εντείνει τις αδικίες έναντι των συνεπών φορολογουμένων.

Αλλαγές στην έκτακτη εισφορά

Ακόμα μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, αν και φαίνεται να έρχεται ξανά στο τραπέζι το σχέδιο για μείωση του αφορολόγητου ορίου στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιτηδευματιών. Με δεδομένη την ευελιξία που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στην εξειδίκευση του μνημονίου (υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι του μνημονίου) ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξετάζει εισήγηση η οποία προβλέπει ότι το αφορολόγητο για την επιβολή της εισφοράς θα ξεκινά από τις 15.000 ευρώ αντί των 12.000 ευρώ που είχε αρχικά προταθεί.

Στην περίπτωση που το αναθεωρημένο σχέδιο εγκριθεί και από τους επικεφαλής της τρόικας, που θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τότε ο κεφαλικός φόρος θα επιβληθεί κλιμακωτά ως εξής:

• Για εισόδημα 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 1%.

• Για εισόδημα 30.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ με συντελεστή 2%.

• Για εισόδημα μεγαλύτερο από 60.000 ευρώ με συντελεστή 3%.

Το σύνολο των μέτρων αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 7 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com