Στο Eurogroup θα αξιολογηθεί αν η Ελλάδα θα εισπράξει την 5η δόση.

Print Friendly, PDF & Email

Στο Eurogroup θα αξιολογηθεί αν η Ελλάδα θα εισπράξει την 5η δόση.

Ειδήσεις – Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στο Eurogroup θα αξιολογηθεί αν η Ελλάδα θα εισπράξει την 5η δόση

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, θα φτάσει αύριο στην Αθήνα εκ νέου αντιπροσωπεία της Τρόικας, η οποία θα παραμείνει δύο μέρες με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο Ζ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάϊ. «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την ανάγκη προσαρμογής, ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία επί του νέου μνημονίου.

“Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου”, δήλωσε. Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει επίσης ότι στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου σχεδίου δανεισμού για την Ελλάδα.

Σόιμπλε: “Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. “Πρώτα πρέπει η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις. Μετά μπορεί να αποφασιστεί ένα νέο πακέτο, έτσι ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης”, είπε ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

“Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, όμως και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις δικές της”, είπε ο κ. Σόιμπλε, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση.

Πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση πρέπει να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις και αυτό σημαίνει διασφάλιση της χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος. Προς τούτο είναι απαραίτητα πρόσθετα μέτρα”, είπε ο κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε και τη σημασία συναίνεσης και της αντιπολίτευσης στο νέο πρόγραμμα βοήθειας. “Για το δύσκολο πρόγραμμα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, εάν μπορέσει να υπάρξει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως στην Πορτογαλία ή όπως σε άλλες χώρες”, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Κατά τον κ. Σόιμπλε η καθυστέρηση που υπάρχει στη λήψη των αποφάσεων οφείλεται στο ότι “οι Έλληνες πρέπει να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις”. Προειδοποίησε δε ότι “εάν οι Έλληνες δεν θελήσουν ή δεν μπορέσουν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, ο προτεινόμενος δρόμος δεν θα μπορέσει να ακολουθηθεί”.

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. “Είναι και προς το δικό τους συμφέρουν να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, μία τέτοια δραματική κορύφωση θα πλήξει τους πάντες”, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το Χ.Α.

Η αναβολή της οριστικής λύσης στην σύνοδο του Eurogroup την 3η Ιουλίου, επανέφερε την επιφυλακτικότητα στην επενδυτική κοινότητα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.229,43 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 1,96%.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com