Ανω των 6 δισ. οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου.

Print Friendly, PDF & Email

Ανω των 6 δισ. οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου.

Ειδήσεις – Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ανω των 6 δισ. οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου

Στα 9,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα το πρώτο τετράμηνο του 2011

Ασφυκτικές οι δημοσιονομικές συνθήκες στην αγορά

Σωτηρης Nικας

Με έλλειμμα 9,9 δισ. ευρώ και χρέη 6,1 δισ. ευρώ έκλεισε το πρώτο τετράμηνο για το κράτος, επιτείνοντας την ήδη επιβαρυμένη αγορά και δημιουργώντας ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες. Ενδεικτικό της άτυπης στάσης πληρωμών που φαίνεται να έχει κηρύξει το Δημόσιο στο εσωτερικό είναι το γεγονός ότι μόλις μέσα σε τέσσερις μήνες οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των υπουργείων αυξήθηκαν κάτι παραπάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμα φορείς του Δημοσίου που δεν παρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τα οικονομικά τους στοιχεία. Εφόσον δεν «συμμορφωθούν» με όσα ορίζει ο νόμος και μέχρι τα τέλη του μήνα δεν αποστείλουν τα στοιχεία τους στο ΓΛΚ, τότε είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (πάγωμα επιχορηγήσεων, διοικητικές κυρώσεις κ.λπ.), αλλά ακόμα και να κλείσουν. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, υπήρχαν 36 φορείς που δεν έδωσαν στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα της χώρας (κρατικός προϋπολογισμός και φορείς της γενικής κυβέρνησης) ανήλθε στα τέλη Απριλίου στα 9,9 δισ. ευρώ. Το ανησυχητικό είναι ότι αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αφού στα τέλη Μαρτίου ήταν στα 7,3 δισ. ευρώ και στο πρώτο δίμηνο ήταν στα 3,3 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει και την αναγκαιότητα λήψης των επιπρόσθετων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον για φέτος, ενώ δεν αποκλείεται εάν δεν αλλάξει κάτι τον Σεπτέμβριο, να απαιτηθούν κι άλλα μέτρα για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. ευρώ που έκλεισε πέρυσι. Αναλυτικότερα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 9,9 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2011 εξαιτίας:

1. Του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού που έφτασε στα 10,6 δισ. ευρώ. Στο τρίμηνο το έλλειμμα ήταν στα 8 δισ. ευρώ, ενώ στο δίμηνο ήταν μόλις στα 4,1 δισ. ευρώ.

2. Του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων. Τον Απρίλιο το οικονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν αρνητικό και διαμορφώθηκε στα 512,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέγραψαν ζημίες στο τέλος Απριλίου, όταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχαν κέρδη ύψους 135 εκατ. ευρώ.

3. Του πλεονάσματος των δήμων που αυξήθηκε στα 917 εκατ. ευρώ από 578,4 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαρτίου.

4. Του πλεονάσματος των Νομικών Προσώπων που έφτασε στα 230,1 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, από έλλειμμα 33,8 εκατ. ευρώ που είχαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, έφτασαν στο πρώτο τετράμηνο του 2011 στα 6,1 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο που ήταν στα 6,2 δισ. ευρώ.

Οφειλές

Ωστόσο, σε σχέση με τα τέλη του 2010 οι οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 811,3 εκατ. ευρώ, και να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ως ληξιπρόθεσμες οφειλές μετρώνται μόνο όσες δεν έχουν πληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά είναι παραπάνω από 6,1 δισ. ευρώ τα «χρεωστούμενα» του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών:

1. Τα υπουργεία μείωσαν τις οφειλές τους στα 892,2 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, από 1 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011 τα περισσότερα χρέη είχε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (με 270 εκατ. ευρώ) και ακολουθούσε το υπουργείο Υποδομών με 224 εκατ. ευρώ.

2. Τα νοσοκομεία χρωστούσαν 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, από 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

3. Τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο τετράμηνο έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο και 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

4. Οι δήμοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 738,6 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, έχοντας καταφέρει να τις μειώσουν ελαφρώς σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου (789,9 εκατ. ευρώ).

5. Τα Νομικά Πρόσωπα χρωστούσαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους 206,9 εκατ. ευρώ αντί για 215,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com