Η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σημείο αναφοράς για το νέο πακέτο βοήθειας.

Print Friendly, PDF & Email

Η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σημείο αναφοράς για το νέο πακέτο βοήθειας.

Ειδήσεις – Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σημείο αναφοράς για το νέο πακέτο βοήθειας

Bρυξέλλες, Κώστας Μοσχονάς

ΟI «17» της ευρωζώνης αναζήτησαν χθες ένα πεδίο συμβιβασμού για τη μορφή που θα πάρει το νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, με τη σκέψη στις αντιδράσεις της αγοράς. Οι υπουργοί προέβησαν σε μία μακρά ανταλλαγή απόψεων και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, που θα συνέλθει η επόμενη –τακτική αυτή τη φορά– σύνοδος της ευρωζώνης, στην οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής (23-24 Ιουνίου).

Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το επίμαχο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι δεν πρέπει να ερμηνευθεί από την αγορά η εν λόγω συμμετοχή ως πιστωτικό γεγονός. Η Φρανκφούρτη βλέπει με ανησυχία τις απειλητικές διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης και θεωρεί ως καλύτερη λύση την αποκαλούμενη «πρωτοβουλία της Βιέννης». Η λύση αυτή προβλέπει διακράτηση των ελληνικών ομολόγων επί εθελοντικής βάσης από τους ιδιώτες πιστωτές και επαναγορά τους αμέσως μετά τη λήξη τους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε στο τραπέζι τη θέση του Βερολίνου, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή επί εθελοντικής βάσης των ελληνικών ομολόγων με νέα, με 7ετή διάρκεια αποπληρωμής. Ο Γερμανός υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό τον όρο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Τη θέση της ΕΚΤ υποστήριξε κυρίως η Γαλλία και τη γερμανική η Ολλανδία με τη Φινλανδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να πάρει σαφή θέση για λόγους τακτικής. Για τον Ολι Ρεν, ο οποίος επιμένει στην επίτευξη συναίνεσης στην Ελλάδα, «ορισμένοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση και άλλοι όχι». Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκλινε προς την πλευρά του Βερολίνου.

Από τη χθεσινή συζήτηση φάνηκε ότι κερδίζει έδαφος η «πρωτοβουλία της Βιέννης», επιβεβαιώνοντας τις διάφορες δηλώσεις που προηγήθηκαν της συνόδου των «17». Υποστηρίχθηκε από τον αντικαταστάτη από τον Νοέμβριο του Ζ.Κ. Τρισέ, Μάριο Ντράγκι και από διάφορους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ προειδοποίησε ότι μία λύση που θα θεωρηθεί από την αγορά ως πιστωτικό γεγονός, θα οδηγήσει σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών-μελών από τους οίκους αξιολόγησης και εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και γενικά την ευρωζώνη θα είναι καταστροφικές. Είναι φανερό ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει το φόβητρο όχι μόνο της ΕΚΤ αλλά και πολλών κυβερνήσεων των «17».

Ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιένς Βάιντμαν υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η παρούσα κρίση δεν είναι του ευρώ. Πρόκειται, είπε, για κρίση χρεών ορισμένων μικρότερων χωρών της ευρωζώνης, η οποία προκλήθηκε από την παράβαση των κοινοτικών κανόνων. Για τον Ολλανδό ομόλογό του Νουτ Βέλινγκ, οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας του δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμβάλουν στο σχέδιο για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα… Θα πρέπει να το κάνουν εθελοντικά, πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Oικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες Ντε Γιάνγκερ τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και έθεσε ως όρο για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης δόσης του δανείου, την επιτάχυνση των κινήσεων της Ελλάδας όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας. Ο Ολλανδός υπουργός τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μιας καθοδηγημένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι επιλογές αυτές, είπε, θα είχαν συνέπειες αντίστοιχες με αυτές μιας άμεσης διακοπής της βοήθειας, προκαλώντας δυνητικά μία επιδρομή στο χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και ζημίες δεκάδων δισ. ευρώ για τους Ολλανδούς φορολογούμενους.

Ο Φινλανδός υπουργός Γίεκι Κατεϊνεν έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή της χώρας του στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα την παροχή εγγυήσεων, ιδίως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Η Αυστριακή Μαρία Φέχτερ υποστήριξε ότι “δεν πρέπει να αφήσουμε τα κέρδη στους τραπεζίτες και τις απώλειες στους φορολογούμενους”.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε “σκανδαλώδη” και “ανεύθυνη” την απόφαση του οίκου Standard & Poor’s να προβεί σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και αποκάλεσε “όρνια” τους οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 7 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com