«Κλειδώνει» 20 Ιουνίου η απόφαση για Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

«Κλειδώνει» 20 Ιουνίου η απόφαση για Ελλάδα.

Ειδήσεις – Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Κλειδώνει» 20 Ιουνίου η απόφαση για Ελλάδα

Ανήσυχοι για την ελληνική κρίση Ρεν και Γιουνκέρ

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη

Το αίτημα της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν μετ’ επιτάσεως, και με έντονη ανησυχία, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ότι χρειάζεται ισχυρή πίεση προκειμένου να προχωρά τα μέτρα και να πιάνει τους στόχους. Επίσης δήλωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η απόφαση για το εάν η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον βοήθεια απέχει ακόμα πολύ.

Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας εξέφρασε ο κ. Γιουνκέρ τονίζοντας ότι «το Eurogroup και η Ε.Ε. θα βρει μια συνολική λύση… αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων αν δεν υπάρξει συναίνεση». Ο κ. Γιουνκέρ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ, διότι «θα ήταν έγκλημα κατά του ελληνικού λαού». Από την πλευρά του ο επίτροπος Ρεν τόνισε ότι περιμένει να οριστικοποιηθεί η απόφαση για την Ελλάδα έως τις 20 Ιουνίου και προσέθεσε ότι μελλοντικά η Κομισιόν θα επαναφέρει προς συζήτηση το θέμα των ευρωομολόγων. Ιδιαίτερα ο κ. Ρεν εμφανίστηκε ασυνήθιστα ανήσυχος στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και όπου κυριάρχησε η ελληνική κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι «δεν θα λείψει η αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά πρέπει να δείξει και στους εταίρους ότι υπάρχει συναίνεση για το μέλλον», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε και τους δικούς μας λαούς να στηρίξουν την Ελλάδα και θα έδειχνε ότι η Ελλάδα ξέρει πού πηγαίνει, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή περί παρέμβασης του επιτρόπου Ρεν στα εσωτερικά της Ελλάδας, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι το αίτημα για συναίνεση προέρχεται από το Eurogroup. «Πρέπει να ανησυχείτε για την εντύπωση που δίνετε στο εξωτερικό», είπε ο κ. Γιουνκέρ. Παίρνοντας τον λόγο, ο επίτροπος Ρεν άφησε να εννοηθεί πόσο δύσκολο είναι το έργο του όταν προσπαθεί να πείσει υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βοηθήσουν κι άλλο την Ελλάδα. «Εγινε σημαντική δουλειά τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν έγιναν όλα όσα συμφωνήθηκαν» είπε ο κ. Ρεν, «και οι υπουργοί έχουν αμφιβολίες όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος. Γι’ αυτό ζήτησα συναίνεση. Οταν διακυβεύεται η μοίρα ενός έθνους, νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ενότητα για την πορεία που θα ακολουθηθεί». Ο κ. Ρεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα «θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση» από δημοσιονομικής άποψης αν δεν λάβει νέα βοήθεια, όπως και πέρυσι τον Μάιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να πείσει η Αθήνα τους εταίρους της ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόνισε ο κ. Ρεν.

Οπως δήλωσαν Ρεν και Γιουνκέρ, η λύση εξετάζεται ώστε να μη θεωρηθεί από τους οίκους ως πιστωτικό γεγονός, κάτι για το οποίο εργάζεται και η ΕΚΤ. Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τη δημοσιονομική πολιτική και τους δημοσιονομικούς στόχους και ότι οι αποκρατικοποιήσεις με αξιόπιστο και επαγγελματικό τρόπο θα έκαναν τη διαφορά.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com