Στη δημοσιότητα οι λίστες οφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Στη δημοσιότητα οι λίστες οφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ.

Ειδήσεις – Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στη δημοσιότητα οι λίστες οφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ

Τις επόμενες μέρες δίνονται, εκτός απρόοπτου, στη δημοσιότητα οι λίστες με τα ονόματα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου. Αν και η νομοθεσία προβλέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δημοσιοποίηση θα αφορά οφειλέτες με χρέη άνω των 500.000 ευρώ. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έχει γίνει η απαραίτητη η επεξεργασία των καταλόγων με τους οφειλέτες προκειμένου στη σχετική λίστα που θα δημοσιοποιηθεί να μην υπάρχουν στοιχεία και ονόματα ανύπαρκτων, πτωχών οφειλετών, ή οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση.

Ελεγχοι

Με εντολή που είχαν λάβει την περασμένη εβδομάδα οι εφορίες της χώρας προχώρησαν στις κάτωθι ενέργειες:

1. Ελεγχο για την ισχύ των ρυθμίσεων – διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής χρεών που έχουν χορηγηθεί από τη ΔΟΥ και άμεση καταχώριση στο σύστημα TAXIS αλλά και τυχόν απώλειας αυτών στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι τους από τους οφειλέτες.

2. Καταχώριση αναστολών καταβολής χρεών, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε οφειλέτες με δικαστικές αποφάσεις, καθώς και καταχώριση λήξης των αναστολών αυτών.

3. Αποστολή και πίστωση γραμματίων συμψηφισμού που εκκρεμούν στη ΔΟΥ, εντός διημέρου από την ημερομηνία λήψης τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3943/2011, τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά σε δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι οφειλές, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής του χρέους, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 15 times, 1 visits today)
Please follow and like us: