Το έλλειμμα του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ το 2050 θα είναι 1,15 δισ. ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Το έλλειμμα του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ το 2050 θα είναι 1,15 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις – Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Το έλλειμμα του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ το 2050 θα είναι 1,15 δισ. ευρώ

ΤO 1,15 δισ. ευρώ, ή 0,7% του ΑΕΠ, αναμένεται να αγγίξει το 2050 το ετήσιο έλλειμμα του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που θα παρουσιάσει στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2012-2015 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το έλλειμμα του Tαμείου έως το τέλος του έτους θα φτάσει το 0,1% του ΑΕΠ, περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει από τον Ιούλιο σε περικοπές για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι πρώτες ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή είναι η παρακράτηση υψηλότερων εισφορών ΛΑΦΚΑ (6% – 14% ανάλογα με το ποσό) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και η πρόσθετη εισφορά (6% – 10%) σε όσους έχουν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελουσία πριν από τα 60.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή η μικρότερη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ.

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% – 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ) και των εφάπαξ κατά 10% σε ιδιωτικό (σε όσα Tαμεία εμφανίζουν έλλειμμα) και δημόσιο τομέα. Ακόμη έως τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η περικοπή σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα με βάση νέα, αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας στοχεύει στην εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων και 100 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και άλλων βοηθημάτων του ΟΑΕΔ, αλλά και από την επανεξέταση προγραμμάτων του Οργανισμού.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com