Σύνδεση on line ταμειακών μηχανών με ΓΓΠΣ και τράπεζες για την άμεση καταβολή του ΦΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Σύνδεση on line ταμειακών μηχανών με ΓΓΠΣ και τράπεζες για την άμεση καταβολή του ΦΠΑ.

Ειδήσεις – Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σύνδεση on line ταμειακών μηχανών με ΓΓΠΣ και τράπεζες για την άμεση καταβολή του ΦΠΑ

H ΠPOΣTAΣIA του στεγασμένου εμπορίου και η πάταξη του παρεμπορίου, η σημασία του σεβασμού των ελεγκτών στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, η προτεραιότητα της ουσίας και η αποφυγή της τυπολατρίας και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου, ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν με τον νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, π. εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, σημείωσε ότι οι κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά βρίσκονται διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία της χώρας μας. Η ΕΣΕΕ επανειλημμένως έχει δηλώσει την επίσημη θέση της για την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας των περίπου 60 και πλέον δισ. ευρώ (25%-30% του ΑΕΠ) και του παράνομου εμπορίου των 25 δισ. ευρώ που στερούν έσοδα τουλάχιστον 13 δισ. ετησίως τόσο από τα δημόσια ταμεία όσο και από τα ταμεία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, η παραοικονομία από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, από το «μαύρο» χρήμα 8 δισ. ευρώ, από το λαθρεμπόριο 3 δισ. ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δισ. ευρώ, από τα καύσιμα 1 δισ. ευρώ και από τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση προτάθηκε, στο πλαίσιο αντιμετώπισης είσπραξης του ΦΠΑ, να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού σύνδεσης on line των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις τράπεζες, για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής, απαλλάσσοντας τους εμπόρους από τον ρόλο του «φοροεισπράκτορα».

Από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ ζητήθηκε να εξετάσει τα ενεχυροδανειστήρια χωρίς άδεια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά και τους «νεοσαράφηδες», που σαφώς και δεν εντάσσονται στα «ανοικτά» επαγγέλματα, ούτε νομιμοποιούνται ως αργυραμοιβοί να εμπορεύονται, εκτός από τα οικογενειακά τιμαλφή, την ανάγκη και την ανέχεια των χρεοκοπημένων Ελλήνων.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την «ομηρία» του παρεμπορίου, για την επίτευξη της οποίας η ΕΣΕΕ πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων, μεταξύ των οποίων ο ειδικός γραμματέας συμπεριέλαβε και τις ακόλουθες τρεις ενέργειες:

• αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers,

• αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχων στις αποθήκες λαθραίων και προϊόντων απομίμησης,

• συνεχείς έλεγχοι στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ, όπου η παρέμβασή της κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 14 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com