Λιμνάζουν στις εφορίες 208.080 φορολογικές υποθέσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Λιμνάζουν στις εφορίες 208.080 φορολογικές υποθέσεις.

Ειδήσεις – Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Λιμνάζουν στις εφορίες 208.080 φορολογικές υποθέσεις

Πρ. Χατζηνικολαου

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της χώρας αδυνατώντας να μαζέψει φόρους, και να κλείσει τις υποθέσεις που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που εμφανίζουν 229 (σε σύνολο 288) εφορίες να έχουν διενεργήσει ελέγχους σε λιγότερες από τις μισές υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα οι συνολικές υποθέσεις που περαιώνονται να φθάνουν μόλις τις τρεις στις δέκα, αφού από τις 302.722 ανέλεγκτες υποθέσεις έχουν ελεγχθεί οι 94.642 και εκκρεμούν 208.080.

Τα αγκάθια

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν 17 εφορίες να μην έχουν κάνει κανέναν έλεγχο τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις για ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, ακόμα και για εξωτερική επίβλεψη του εισπρακτικού μηχανισμού.

Η τραγική αυτή εικόνα οφείλεται:

– Στις μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων το 2010 για να προλάβουν τις επί τα χείρω διατάξεις του νέου ασφαλιστικού με αποτέλεσμα στις περισσότερες εφορίες να παρατηρείται έλλειψη προσωπικού.

– Στην τεράστια καθυστέρηση (19 μήνες) αναδιοργάνωσης των εφοριών. Υπολογίζεται ότι η κατάργηση – συγχώνευση των 213 εφοριών θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.

– Στη λευκή απεργία των εφοριακών που διαμαρτύρονται αφενός για την κατάργηση των εφοριών αφετέρου για τη μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων τους.

– Στο τεράστιο όγκο εργασίας που έχουν οι εφορίες λόγω της υποβολής των δηλώσεων.

Στοιχεία

Ολα τα παραπάνω είναι σε γνώση και της τρόικας, η οποία πλέον δεν αποδέχεται μεγάλα ποσά στο Μνημόνιο που σχετίζονται με την… πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι δανειστές μας έχουν διαπιστώσει ότι η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή δύσκολα περιορίζονται, δεδομένης και της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου (και όλων των προηγούμενων) να τα «βάλει» με τους εφοριακούς και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι εφορίες με τη χειρότερη απόδοση είναι: η ΔΟΥ Στυλίδας, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται σε μόλις 0,75%, η ΔΟΥ Βέροιας με 0,89%, η ΔΟΥ Κρανιδίου με 1,21%, η ΙΗ΄ ΔΟΥ Αθηνών με 1,69% και η ΔΟΥ Νεάπολης Κρήτης με 1,81% επί των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί.

Στον αντίποδα, οι πιο αποτελεσματικές εφορίες είναι η ΔΟΥ Σιάτιστας με ποσοστό αποτελεσματικότητας 82,11%, η ΔΟΥ Ιθάκης με 78,95%, η ΔΟΥ Ελασσόνας με 77,06%, η ΔΟΥ Διδυμοτείχου με 73,72% και η ΔΟΥ Λιδωρικίου με 73,20%.

Προϊστάμενος σε μία από τις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας δήλωνε χθες στην «Κ» ότι στην εφορία του υπάρχουν πέντε ελεγκτές και είναι αδύνατον να ελεγχθεί ο όγκος αυτός των υποθέσεων που ζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνει ότι για να ελεγχθούν οι περίπου 3.000 υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί θα πρέπει ο κάθε ένας από τους πέντε ελεγκτές να διενεργεί 120 έλεγχους την ημέρα!

Πάντως, υπάρχουν μεγάλες εφορίες της χώρας όπως για παράδειγμα η ΦΑΕΕ Αθηνών όπου σε σύνολο 4.197 υποθέσεων έχουν ελεγχθεί μόλις 968.

Πηγή: Καθημερινή  

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us: