Συμπίεση 20% των μισθών στους νέους εργαζόμενους.

Print Friendly, PDF & Email

Συμπίεση 20% των μισθών στους νέους εργαζόμενους.

Ειδήσεις – Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συμπίεση 20% των μισθών στους νέους εργαζόμενους

ΣE μείωση των μισθών κατά 20% για τους νεοεισερχόμενους απασχολούμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών προχωρεί η κυβέρνηση υπό την πίεση τους τρόικας. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και οι επικεφαλής της τρόικας, συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις. Με αυτό τον τρόπο «καταρρίπτεται» ο κατώτατος μισθός που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των 739,56 ευρώ, φθάνοντας τα 591,65 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας, αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας των νέων, η οποία αγγίζει το 40% και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Ταυτοχρόνως όμως οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση των μισθολογικών αμοιβών που μεσοπρόθεσμα μπορεί να έχουν νέες αρνητικές παρενέργειες στο διαθέσιμο εισόδημα και στη ζήτηση.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη προχωρεί σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με αύξηση του διευθυντικού δικαιώματος στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και στη διάρκεια του χρόνου σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα το προσεχές διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση του χρόνου σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας από 2 έτη που είναι σήμερα σε τρία. Δηλαδή ο εργοδότης θα μπορεί να εφαρμόσει την ίδια τακτική για τρεις συνολικά φορές, δηλαδή περίπου 9 έτη.

Oσον αφορά τη διευθέτηση, με τις νέες αλλαγές, μια επιχείρηση θα μπορεί να προχωρεί σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας για διάστημα ως και ένα χρόνο, αντί για 4 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μάλιστα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη εάν το μέγιστο χρονικό όριο εργασίας θα παραμείνει το 10ωρο.

Ακόμη οριστικοποιήθηκαν και οι εξής ασφαλιστικές αλλαγές:

• Αύξηση του ΛΑΦΚΑ για συντάξεις υψηλότερες από 1.700 ευρώ τον μήνα. Αναμένεται να αυξηθεί για τα ανώτατα κλιμάκια από το 10%, τουλάχιστον, στο 14%.

• Επιβολή εισφοράς για συνταξιούχους ηλικίας μικρότερης των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη των 1.700 ευρώ. Η μείωση, κατά μέσο όρο, θα φθάνει το 8%.

• Επιβολή εισφοράς και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

• Μείωση του εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατά 10%.

• Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν περίπου 150.000 δικαιούχοι.

• Αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών σε ιδιωτικό και 0,5% σε δημόσιο τομέα.

• Επαναπροσδιορισμός όλων των κριτηρίων για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com