Κύμα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας σε ατομικές.

Print Friendly, PDF & Email

Κύμα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας σε ατομικές.

Ειδήσεις – Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κύμα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας σε ατομικές

Την ύπαρξη «γκρίζας ζώνης» τόσο από την πλευρά του νομοθέτη όσο και από τη νομολογία για τον τύπο των συμβάσεων που νομιμοποιούνται να υπογράφουν οι (παλαιοί) εργαζόμενοι μετά την παρέλευση των έξι μηνών από τη λήξη της καταγγελίας της κλαδικής σύμβασης εργασίας, παραδέχονται οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κύκλοι του υπουργείου που ερωτήθηκαν σχετικά με το εργασιακό καθεστώς σε κλάδους όπου δεν έχει υπογραφεί σύμβαση, διευκρίνισαν χθες ότι «αν έχει λήξει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και έχει παρέλθει η μετενέργεια των έξι μηνών τότε η ρύθμιση γίνεται με ατομική σύμβαση».

Το θέμα είναι κρίσιμο καθώς σε κλάδους όπου δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις υπάρχει κύμα μετατροπής των συμβάσεων σε ατομικές.

Πάντως, χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λ. Κατσέλη άφησε σαφείς αιχμές για τη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική, η οποία, όπως είπε, ενέτεινε την πτώση της ζήτησης και την αύξηση της ανεργίας και οδήγησε «σε μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που είχαμε προβλέψει». Ταυτοχρόνως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές το 2012. «Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε με στόχο να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 7,5%.

Τώρα πρέπει να αποφασίσουν οι εταίροι μας για να διασφαλιστεί η επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς εμείς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές την επόμενη διετία» επισήμανε, προσθέτοντας ότι εκτός από αυτήν τη δυσκολία, για να καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη δική του συμμετοχή στην πέμπτη δόση πρέπει εκ του καταστατικού του να έχει κατοχυρώσει ότι θα εξασφαλιστούν οι πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.).

Ερωτηθείσα για τις αποκρατικοποιήσεις έσπευσε να διευκρινίσει ότι κάθε ΔΕΚΟ έχει το δικό της σχέδιο, αλλά «βασικές στρατηγικές υποδομές, όπως π.χ. η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο». Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να διατηρηθεί είτε με το 51% είτε με την καταστατική μειοψηφία του 35%.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com