Περικοπές σε επιδόματα και επικουρικές.

Print Friendly, PDF & Email

Περικοπές σε επιδόματα και επικουρικές.

Ειδήσεις – Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Περικοπές σε επιδόματα και επικουρικές

ΠEPIKOΠEΣ στις επικουρικές συντάξεις και κατάργηση επιδομάτων για χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει νωρίτερα σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων επιβάλλοντας από την 1η Ιουλίου πλαφόν σε όσες ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Η παρέμβαση αυτή αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους και έχει στόχο τη συγκέντρωση περίπου 650 εκατ. ευρώ την 5ετία 2011-2015, για την κάλυψη των ελλειμμάτων των εν λόγω φορέων. Aλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη για το επικουρικό του ΙΚΑ, εμφανίζεται ετήσιο αναλογιστικό έλλειμμα 360 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι περικοπές θα γίνουν:

1. Mέσω της εισφοράς που θα επιβληθεί σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ τον μήνα (σ.σ. εισφορά που μπορεί να φτάσει το 10% στα καταβαλλόμενα).

2. Mέσω της μείωσης των συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), περικοπή που μπορεί να οδηγήσει τις επικουρικές κάτω του 15% της κύριας (από 25%-70% σήμερα, αναλόγως του Ταμείου).

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις είναι πάνω από 1 εκατ., αλλά μόνο 300.000 εξ αυτών παίρνουν παραπάνω από 300 ευρώ τον μήνα.

Αλλαγές στα επιδόματα

Παράλληλα, αλλαγές θα επέλθουν και στη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, με την περικοπή σημαντικού αριθμού δικαιούχων. Ειδικότερα, αναμένονται δραματική συρρίκνωση και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με «αφετηρία» το όριο της φτώχειας, το οποίο προσδιορίζεται κοντά στις 6.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, το Yπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ μελετούν τις περικοπές, το είδος των επιδομάτων και πώς θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα αν και στα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου αναφερόταν ότι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα γίνεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια από το 2012, πλέον θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος καθώς τα έσοδα είναι λιγότερα των αναμενόμενων και γι’Α αυτό επελέγη ο δρόμος της περικοπής των δαπανών!

Η κυβέρνηση έχει δώσει στην τρόικα δέσμευση για τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών κατά 1,8 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com