Ειδήσεις (Δευτέρα – 23/05/2011) Στις 45.000 οι προσφυγές για αυξήσεις σε μισθούς.

Print Friendly, PDF & Email

Ειδήσεις (Δευτέρα – 23/05/2011)
Στις 45.000 οι προσφυγές για αυξήσεις σε μισθούς.

Ειδήσεις – Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Στις 45.000 οι προσφυγές για αυξήσεις σε μισθούς

Της Ιωαννας Μανδρου

Δεν είναι μόνο οι βουλευτές που διεκδικούν δικαστικά αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά. Χιλιάδες κρατικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, επιδιώκουν σημαντικές αυξήσεις -διά της δικαστικής οδού- προκαλώντας πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο και άγχος στις δικαστικές αρχές που καλούνται να κρίνουν τα εν λόγω αιτήματα σε συνθήκες περίπου δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Το εύρος των οικονομικών διεκδικήσεων των δημοσίων λειτουργών και των υπαλλήλων είναι τέτοιο που πολλοί, ακόμα και μέσα από τη Δικαιοσύνη, μιλούν για «βραδυφλεγή βόμβα», που μπορεί να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς υπουργείων και τις απόπειρες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μόνον στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκκρεμούν προς εκδίκαση, 45.000 προσφυγές για αυξήσεις, κυρίως σε μισθούς αλλά και σε συντάξεις, με την παροχή επιδομάτων και πάσης φύσεως προσαυξήσεων. Πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί, υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, απασχολούμενοι σε ΔΕΚΟ και συνταξιούχοι του Δημοσίου, έχουν προσφύγει δικαστικά, διεκδικώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν 30.000 προσφυγές από εργαζομένους στο Δημόσιο με αιτήματα για σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές τους. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι αγωγές αυτές καθημερινά πολλαπλασιάζονται με πρόοδο γεωμετρική, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στα δικαστήρια που αντιμετωπίζουν τη βιομηχανία των αιτημάτων με αμηχανία, ενώ αδυνατούν άμεσα να εκκαθαρίσουν τις σχετικές υποθέσεις. Το πραγματικό κόστος αυτών των οικονομικών αιτημάτων υπολογίζεται, από τις δικαστικές αρχές, σε 3 δισ. περίπου, με συντηρητικές εκτιμήσεις, ενώ το σύνολο των διεκδικήσεων, από τις αγωγές που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί, ξεπερνά κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ.

Οι σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς κυρίως και σε συντάξεις λιγότερο, βασίζονται στη διεκδίκηση επιδομάτων, που άλλες κατηγορίες υπαλλήλων στο Δημόσιο ήδη λαμβάνουν ή σε ακύρωση περικοπών που επιβλήθηκαν πριν από ένα χρόνο σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών στον δημόσιο τομέα, όπως η κατάργηση φορολογικών προνομίων.

Στις χιλιάδες αγωγές για αυξήσεις στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται βεβαίως, εκείνες που αφορούν την ουσία των εργασιακών σχέσεων, όπως για παράδειγμα τις εκατοντάδες αγωγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια με αιτήματα συμβασιούχων για μονιμοποίηση, αν κι αυτές συνεπάγονται εκτός των άλλων και οικονομικό κόστος για το δημόσιο ταμείο.

Η επιδίωξη αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις διά της δικαστικού οδού, αποτελεί δοκιμασμένη μέθοδο, όπως δήλωναν στην «Κ» δικαστικές πηγές, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια εκατοντάδες επιδόματα, προσαυξήσεις και παντός είδους παροχές επεκτάθηκαν σε όλο το Δημόσιο μέσω δικαστικών αποφάσεων, ενώ το ίδιο συνέβη με τις συντάξεις, τις εφάπαξ παροχές και άλλες προνομίες…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επιδόματα που δόθηκαν αρχικά σε μερικές δεκάδες εργαζόμενους, επεκτάθηκαν στη συνέχεια, με διαδοχικές δικαστικές διεκδικήσεις, για να φθάσουν να εισπράττονται από το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και εν τέλει τους συνταξιούχους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το πολυσυζητημένο επίδομα των 176 ευρώ που δόθηκε αρχικά -το 1990- για να εξομαλυνθούν μισθολογικές ανισότητες κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και σήμερα πια εισπράττεται από τους περισσότερους στο Δημόσιο και διεκδικείται από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μόνο, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, εκκρεμούν, σήμερα 8.500 αγωγές που αφορούν την επέκταση του επιδόματος των 176 ευρώ σε όσους ακόμα δεν το εισπράττουν Μάλιστα, μόλις πρόσφατα, η διεκδίκησή του κι από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, προσέκρουσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφαση «ιστορικής» σημασίας έθεσε κόκκινη γραμμή λέγοντας «όχι».

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, τι θα σηματοδοτούσε για τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία αντίθετη απόφαση και ποιο θα ήταν το κόστος για τον δημόσιο ταμείο… Ωστόσο, το όλο θέμα με το επίδομα των 176, παραμένει ανοιχτό δικαστικά, καθώς οι συνταξιούχοι του Δημοσίου προσέφυγαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Πηγή: Καθημεριν

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us: