Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τροπολογία, για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Print Friendly, PDF & Email

Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τροπολογία, για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ειδήσεις – Τετάρτη 17 Μαΐου 2011

Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τροπολογία, για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Με μια τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή, αναμένεται να καταργηθούν ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου οι θαλάσσιες συγκοινωνίες να γίνουν πιο φτηνές κατά περίπου 10%.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η τροπολογία κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της κατάργησης του φόρου που αποδίδεται στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, το λεγόμενο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων, το οποίο έχει ψηφισθεί με νόμο στη βουλή.

Στην τροπολογία που είναι ήδη έτοιμη θα συμπεριληφθεί επίσης η κατάργηση των αχθοφορικών και λεμβουχικών δικαιωμάτων (0,55-1,09 ευρώ ανάλογα το λιμάνι) καθώς και το τέλος για διαφυγούσα εργασία που αφορά τα εισιτήρια που κόβονται για τα φορτηγά οχήματα στα πλοία που πραγματοποιούν το ταξίδι Πειραιά-Κρήτη-Πειραιάς. Τα εισιτήρια αυτά των φορτηγών επιβαρύνονται με 4% και 8% ανάλογα το λιμάνι που πιάνει το πλοίο.

Από τη στιγμή που θα ψηφισθεί η ρύθμιση στη βουλή και θα δημοσιευθεί στο φύλο της κυβερνήσεως, το υπουργείο θα αποστείλει σχετική ενημερωτική εγκύκλιο στις ενώσεις των ακτοπλόων και το Ναυτικό Επιμελητήριο, προκειμένου να αρχίζει να εφαρμόζεται από τις εταιρείες, η μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα, αλλά αν γίνεται και πιο νωρίς καθώς πολλοί επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν ή άλλοι να προγραμματίσουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, περιμένουν να ισχύσει η μείωση των τιμών για να κλείσουν εισιτήρια.

Σύμφωνα με ταξιδιωτικά πρακτορεία στον Πειραιά, καθημερινά υπάρχουν τηλεφωνήματα από κόσμο, που ζητά να μάθει πότε θα ισχύσουν οι μειωμένες τιμές.

Εκπρόσωπος ακτοπλοϊκής εταιρείας αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή κρατήσεις εισιτηρίων για το καλοκαίρι, κάνουν περισσότερο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προκειμένου να επωφεληθούν από τη μείωση της τιμής και των προσφορών, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι επιβάτες.

Πρόσφατα ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης είχε «συμφωνία κυρίων» για το θέμα της μείωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών.

Ο κ. Διαμαντίδης είχε ζητήσει ότι όποια μείωση γίνει στις κρατήσεις υπέρ τρίτων, που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, να περάσει αυτόματα στην τελική τιμή του εισιτηρίου και να είναι προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών είχαν δηλώσει πως θα “μεταφέρουν” στην τελική τιμή του εισιτηρίου τη μείωση που θα προέλθει από την κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων αλλά με την προϋπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου να είναι στα σημερινά επίπεδα.

«Εδώ και καιρό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει απλώς την πρόθεσή της, να καταργήσει κάποια από τα τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μια επιπλέον εξαγγελία», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης και Ιωάννης Βρούτσης.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 7 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com