Ενθαρρυντικά μηνύματα.

Print Friendly, PDF & Email

Ενθαρρυντικά μηνύματα.

Ειδήσεις – Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Ύστερα από περίπου δύο χρόνια συνεχούς ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφανίζει για πρώτη φορά θετικό πρόσημο, καθώς τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν ανάπτυξη 0,8% το α’ τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 (ύφεση 2,8%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών της προβλέψεων, καταλήγει στη βασική διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση, σταδιακή τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2012 (+1,1%).

Στα αρνητικά της έκθεσης για την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που θα φτάσει το 15,3% το 2012, καθώς και για το δημόσιο χρέος, που θα φτάσει το 166,1% τον επόμενο χρόνο.

Ξεπεράστηκε το κατώτερο σημείο της ύφεσης, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και προαναγγέλλει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, καθώς «οι εαρινές προβλέψεις το, όπως επισημαίνεται και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την υπό εξέλιξη αξιολόγηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες, αλλά ούτε και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, ενώ ασκώντας πίεση να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέει ότι η χώρα «θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ), καθώς και οι επόμενες».

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή – παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει» σημειώνει, ενώ αντικρούει με έμφαση τη συζήτηση για έξοδο από το ευρώ, καθως «θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com