Μελετάται ρύθμιση για την κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών.

Print Friendly, PDF & Email

Μελετάται ρύθμιση για την κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών.

Ειδήσεις – Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μελετάται ρύθμιση για την κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών

Κοινοβουλευτικό χαρακτήρα λαμβάνει πλέον το αίτημα για κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο ή για ουσιαστική τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων ταχύτερα ίσως από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, μετά τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν την Τετάρτη τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο και προτείνοντας την καταχώριση αυτών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Αν και η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, δεν υιοθετήθηκε στην παρούσα φάση από την κυβέρνηση, το ζήτημα μελετάται και σχετική ρύθμιση –που δεν σημαίνει απαραιτήτως και απόλυτη κατάργηση– βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα χειρίζονται ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ, και ειδική διάταξη θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Την πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας ανέλαβε ο βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος-Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος, ενώ οι 16 υπόλοιποι συνυπογράφοντες βουλευτές είναι οι ακόλουθοι: Παπαδόπουλος Αθαν., Κατρίνης Μιχ., Δριβελέγκας Γιάν., Μερεντίτη Σούλα, Γικόνογλου Αθαν., Τσώνης Νικ., Τζελέπης Μιχ., Ρομπόπουλος Θωμάς, Παπαγεωργίου Αθαν., Μακρυπίδης Ανδ., Σπηλιόπουλος Κων/νος, Μίχου Μαρία, Μπατζελή Κατ., Αθανασιάδης Αλέξ., Σαλαγιάννης Νίκ. και Κουκουλόπουλος Πάρις.

Αναχρονισμός

Στο κείμενο της τροπολογίας επισημαίνεται ότι «η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών είναι όχι μόνο αναχρονιστική στην εποχή του Διαδικτύου, αλλά και δαπανηρή, καθώς μια επιχείρηση καλείται να καταβάλλει ετησίως 1.500-5.000 ευρώ ανεξαρτήτως του μεγέθους της για αυτές ακριβώς τις δημοσιεύσεις».

Επιπλέον τονίζεται ότι η εμπορική δημοσιότητα, απαραίτητη για λόγους διαφάνειας και πληροφόρησης των συναλλασσομένων, μπορεί να επιτευχθεί με την καταχώριση όλων των σχετικών εγγράφων στο ΓΕΜΗ, τηρουμένων όλων των σχετικών προθεσμιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου, ο κ. Χαραλαμπόπουλος είχε αναλάβει και άλλη πρωτοβουλία για το ίδιο ζήτημα, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Στην επιστολή του ο κ. Χαραλαμπόπουλος υποστηρίζει ότι «το κράτος οφείλει να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, όχι μόνο προσφέροντας κίνητρα και χρηματοδότηση, αλλά και αίροντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα φαινόμενα κακοδιοίκησης, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας».

Επισημαίνει δε ότι οι συνθήκες για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο είναι ευνοϊκές για τους παρακάτω λόγους: Πρώτον, τα φύλλα της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως είναι πλέον στο σύνολό τους δωρεάν διαθέσιμα στους πολίτες σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, προς ανάγνωση, αποθήκευση και εκτύπωση, συμπεριλαμβανομένου του Τεύχους Α.Ε. – ΕΠΕ.

Δεύτερον, υπάρχει διαθέσιμο το ανοιχτό πρότυπο XBRL (eΧtensible Business Reporting Language), το οποίο επιτρέπει την «έξυπνη» υποβολή των ισολογισμών με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε αυτοί να επιδέχονται αυτόματης επεξεργασίας για εξαγωγή δεικτών, στατιστικών κ.ά.

Τρίτον, θα λειτουργήσει επιτέλους, ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, το ΓΕΜΗ.

Πηγή: Καθημερι

(Visited 13 times, 1 visits today)
Please follow and like us: