Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τα τέλη κυκλοφορίας!

Print Friendly, PDF & Email

Στα ευρωπαϊκά όργανα θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ γύρω από την επιβολή των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, την ώρα που περιμένουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα επιστραφεί η διαφορά μεταξύ αυτών και των νέων, μειωμένων, που αναμένεται να εφαρμοστούν φέτος, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες την αίτηση της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία καθόριζε τον τρόπο είσπραξης των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η Ολομέλεια έκρινε ότι η βλάβη που επικαλούνται οι προσφεύγοντες δεν προκαλείται από την προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αλλά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει το τέλος κυκλοφορίας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι – σε επίπεδο ελληνικών δικαστηρίων – δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα προσφυγής. Πώς θα κινηθούν τώρα οι προσφεύγοντες; Θα προχωρήσουν και σε προσφυγές εκτός Ελλάδος;

Οι περαιτέρω κινήσεις του νέου ΙΝΚΑ αναμένεται να καθοριστούν άμεσα, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Capitaltax ο πρόεδρος του νέου ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί θεωρούμε ότι οι καταναλωτές έχουν δίκιο. Μάλιστα, η προσφυγή θα γίνει άμεσα. Επεξεργαζόμαστε ήδη τη διαδικασία και το κόστος αυτής, καθώς δεν έχουμε – ως φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – την οικονομική άνεση να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε κόστος. Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε και από τους καταναλωτές να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.»

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κύριος Λεχουρίτης υποστηρίζει: «Αν δούμε αναλυτικά την απόφαση, μιλά για ουσιαστικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν την ευθύνη να την έχει ο ένας και όχι οι δύο. Δηλαδή, μόνο η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι η υπουργική απόφαση. Ένα έχει σημασία: Πρόκειται για άδικο μέτρο. Το Συμβούλιο έχει άλλα κριτήρια για να βγάζει αποφάσεις. Κρίνει μακροπρόθεσμα, και με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, ήταν πολύ δύσκολο να δικαιωθούν οι καταναλωτές.»

(Visited 29 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com