Ποιες αποδείξεις ΔΕΝ θα υποβάλλουμε στην εφορία

Print Friendly, PDF & Email

Ότι εδώ και μέρες πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις από παντού είναι γνωστό. Το διαβάσατε, άλλωστε, πρώτοι στην εφημερίδα “Kεφάλαιο” και στο Capitaltax, το επιβεαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται, άλλωστε, για μια πρακτική που «βολεύει» το οικονομικό επιτελείο, αφού – κατ΄ αυτό τον τρόπο – αυξάνονται ήδη τα έσοδα από ΦΠΑ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το φορολογικό.

Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες δεν θα προσφέρουν έκπτωση φόρου και για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να τις μαζεύουμε και να τις διατηρούμε στο γνωστό φάκελο για το τέλος της χρονιάς. Ποιες είναι αυτές;

Πρόκειται κατ΄ αρχήν για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή, οι λογαριασμοί από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, αλλά και από κάθε άλλη επιχείρηση του Δημοσίου. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι αστικές συγκοινωνίες, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως απόδειξη από εκδοτήρια του ΟΑΣΑ για τη μηνιαία κάρτα, που μόλις είχαν πληρώσει!

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να μαζεύετε –απαιτείται όμως να ζητάτε– αποδείξεις από αγορές που αφορούν σε δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποτελούν τεκμήρια. Μιλάμε, δηλαδή, για αυτοκίνητα και κάθε είδους οχήματα, σκάφη αναψυχής, ακίνητα.

Τέλος, είδη πολυτελείας πολύ υψηλών τιμών, όπως ακριβά κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής κ.ά. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να ζητάτε απόδειξη.

Όλες οι υπόλοιπες δαπάνες, που θα περιλαμβάνουν και αγορές από supermarket, θα εκπίπτουν από το φόρο, αλλά και θα συμβάλλουν σε περαιτέρω αύξηση του – μειωμένου – αφορολόγητου.

Όλα αυτά βέβαια, μέχρι νεωτέρας, καθως το τοπίο δεν λέει να ξεκαθαρίσει πλήρως. Μάλιστα, έγινε ξανά θολό σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υποβολής αυτών των αποδείξεων στην εφορία. Μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, ότι όλες οι δαπάνες θα καταγράφονται σε ειδικό έντυπο, που θα συνυποβληθεί μαζί με τη φορολογική δήλωση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου μπέρδεψε πάλι τα πράγματα.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Please follow and like us: